Vesker og deres historieVisste du at det opprinnelig var menn som mest brukte vesker? Det som er hot mote i dag er sprunget ut fra både praktiske og estetiske behov. Velger du rett veske, uansett om du er kvinne eller mann, har du både et sted for oppbevaring, og noe som gir antrekkene dine det lille ekstra.

Alle kan finne en veske som passer

Mobil, pengebok, nøkler og så videre. Dette er ting de fleste drar med seg rundt omkring. Heldigvis kan alt stappes i vesker så man slipper bulende lommer eller bære alt i hendene. Veskens historie er gammel og en av de tingen som har overlevd alle trender opp gjennom årene.

Det finnes mange typer og både for kvinner og menn. Materialene spenner fra plast og resirkulert søppel, til de mest ekstravagante skinnveskene. Det samme kan sies om form og farger. Om ikke det er nok, finnes det vesker i alle typer stiler, for eksempel de små og nette til en fest og til den store strandbagen. Noen er tilpasset et spesielt bruk, mens andre er mer å regne som stil-ikoner.

Vesker for menn har vært «borte» noen tiår, men har nå kommet tilbake for fullt. Det til glede for alle menn som har gått rundt med lommene full av «alt mulig rart».

[ux_custom_products cat=»lommeboker» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

De tidligste veskene

Det er mange hundreår siden vesken ble tatt i bruk. Det engelske ordet «purse» ble i utgangspunktet brukt om små pengepunger, men ble også et ord for alt fra små vesker til de større. Begrepet håndveske dukket opp på 1900-tallet, og ble brukt om menns bagasje på reise. Etter hvert som damenes små pungvesker økte i størrelse, ble ordet håndveske også benyttet på disse.

På 1700-tallet brukte kvinner og menn små vesker, formet som en pengepung. Det var også hensikten med disse veskene. På 1800-tallet endret moten seg, og blant annet kvinnene ville ha noe mer delikat, og en veske som var lett å ta med seg overalt. Derfra kommer «hanken» man kan tre over håndleddet slik at selve hånden er fri. Engelskmannen H.J Cave har fått æren for å utvikle produksjon av håndvesker i den formen vi kjenner de i dag.

Tidløse og klassiske vesker

Det finnes mange forskjellige merker vesker. Noen kommer som et blaff, mens andre blir en årelang suksess. Hermes og Chanel er to merker som alltid har vært populære og antakelig vil bli det til evig tid.

Chanels berømte veske 2.55 er en klassiker og designet av Coco Chanel. Navnet 2.55 kommer fra lanseringsdagen 2. februar 1955. Det hevdes at vesken ble designet fordi Coco Chanel var lei av å bære vesken i hånden. Hun ville ha en veske som frigjorde hendene, og designet dermed denne vesken med regulerbar stropp. Opp gjennom årene har denne vesken hatt litt forskjellig størrelse og design. I 1983 ble R. Lagerfeld sjefsdesigner i Chanel. Han bestemt at vesker med navn 2.55 skulle være i sin originale form, slik Coco designet den. I tillegg til dette produseres denne vesken kun i Frankrike. Det er ikke å komme fra at en veske som denne er kostbar, men tar du godt vare på den har du en klassiker på livstid.

[ux_custom_products cat=»klokker» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Vesker for menn

Vesker for menn har eksistert lengre enn for kvinner. Den eldste vesken man kjenner til ble båret av en mann for rundt 5000 år siden. Frem til 1800-tallet hadde menn ofte penger og liknende i bukselommene. Datidens mote gjorde etter hvert lommene ubrukelig til dette formålet på grunn av klærnes materialer. Derfor dukket de små veskene/pengepungene opp.

Vesker for menn slik vi kjenner det i dag dukket opp rundt 1970. Denne formen for veske har et noe annet utseende enn de for damene, som naturlig er. Her snakker vi maskulinitet og praktiske løsninger. Utseendemessig er de ofte unisex. Veskene er oftest i skinn, men de siste årene har de også kommet på markedet i forskjellige materialer. I dag finner vi vesker for menn også i forskjellige størrelser, fra små modeller med plass til det mest nødvendige, og til størrelse av en liten bag.

Typer vesker

De forskjellige veskene har navn etter formen og hva de er tenkt brukt til. Utvalget et rimelig bredt, og de aller fleste vil finne en som passer. Vesker som kalles Cluth har utseende som en konvolutt og en festveske. Ofte har den en skulderrem. Veskeformen Portemone angir en litt større pung, med plass til enkelte småting. Denne lukkes ofte på toppen med kneppefunksjon. Skuldervesken kjenner vi godt i mange forskjellige varianter. Materialvalg og størrelse varierer, men alle har en eller to skulderreimer.

Crossover er vesker med en reim, som bæres diagonalt over kroppen. (Vesken henger på motsatt side av den skulderen reimen er på). Postvesken er en romslig veske, og er ofte stor nok for blokker og permer i A4 format. Formen er firkantet og kan i mange tilfeller bæres som en crossover-veske.

I tillegg til disse variantene av vesker finner man mange flere. Det kan nevnes alt fra weekend-bager til strandnett. Definerer man begrepet veske vidt vil også midjevesker og ryggsekker falle inn under betegnelsen.

[ux_bestseller_products products=»8″ columns=»4″ title=»»]

Vesker og trender

Vesker er en stor del av motebildet, og endrer seg med de forskjellige trendene. Det sier seg selv at dette også gjelder materialene og fargene veskene produseres i. Samtidig kommer det stadig flere trendvesker på markedet, og en del sportsmerker har også hevet seg på bølgen. Det variere hva en er villig til å betale for en veske, og de virkelige trendveskene er kostbare. Heldigvis trenger vi ikke gå rundt med Birkin vesker alle sammen.

Trendene fra veskens opprinnelse og til i dag har variert mye. Fra å være kun en praktisk oppbevaring av mynter har utviklingen gått til at vesken også er et statussymbol for mange. Vi finner også vesker som har et politisk budskap, som for eksempel å fremme bruk resirkulert søppel. Trashy Bags er et godt eksempel på dette.

I dag er motebildet heldigvis så variert at man kan bære nesten hvilken som helst veske. Velg formelt, litt rocka, store eller små, diskre farger eller sesongens farger.

Praktisk eller pent – hva velger du

Når man skal velge seg en ny veske er det greit å ha klart for seg hvilket formål vesken skal ha. Heldigvis er overskriften her misvisende, for du finner vesker som er praktiske samtidig som de er pene. Ha samtidig klart for deg hvor mye penger du er villig til å legge inn i veskekjøpet.

Skal du for eksempel ha en veske til en fest eller en formell anledning er en nett veske et sikkert valg. En diskret konvoluttveske med skulderreim vil passe til ethvert selskap og antrekk. Vesker til studier eller jobb bør ha gode løsninger for oppbevaring. En veske med flere rom er praktisk. Det lar deg skille småting fra permer og liknende. PC-vesker kommer i flere varianter. Noen har kun rom for laptop og muligens en sidelomme. Andre kommer med flere inndelinger. Denne typen vesker kommer også i form av ryggsekker i forskjellige varianter.

Å finne et veskemerke

Det er mange merker å velge i om man skal ha en veske. Noen er kostbare, noen rimelige. Å gi en anbefaling er umulig, for det er altfor mange gode vesker at å utelate noen er nesten en skam. Likevel kan litt hjelp på veien være greit.

Har du ikke økonomi til å kjøpe en designer veske finnes det mange gode kopivesker. Er du på jakt etter Chanels berømte 2.55 kan blant annet Diamond Latice tilby dette til en brøkdel av prisen en original koster. Feral Cat tilbyr praktisk små vesker med reim som skal ligge rundt håndleddet. Er du på jakt etter en veske til en hyggelig pris, og samtidig med et kjent navn kan Michael Kors tilby et bredt utvalg.

Å kle seg med en veske

Et antrekk kan endres med små grep, og her kommer også en veske inn i bildet. I tillegg til skjerf og smykker tilfører den rette vesken antrekket stilen du vil ha. Moten i dag gir oss muligheten til å mikse stiler som vi vil, og i de fargene vi ønsker. Et røft antrekk kan få et snev av eleganse med en konvoluttveske som bæres over håndleddet. Dressen får et råere uttrykk med en crossover-veske. Eller hva med et nøytralt farget antrekk kombinert med en fargeglad veske og sko.

Mulighetene for å komplimentere et antrekk med vesker er nesten uendelige. Vær litt dristig i valgene, og la vesken få være med å uttrykke deg som person til omgivelsene. Samtidig som du har den rette looken får du også med deg alt du trenger mens du er på farten.