Sølv anvendelig og pentSølv har hatt en viktig betydning historisk og symbolsk. Derfor er det kanskje ikke merkelig at dette metallet stadig kommer tilbake i trendbildet. Bruk det vakre metallet for symbolikkens del eller rett og slett for at det er pent.

Sølv – eller Silfr som det het på gammelnorsk

Så vidt vi vet har sølvet en 7000 år lang historie blant oss mennesker. Metallet var benyttet av «alle» de gamle sivilisasjonene, som for eksempel goterne og romerne. Det er i dag noe billigere enn gull, men i enkelte historiske perioder har det faktisk vært like verdifullt.

Sølv ble brukt til mye forskjellig, men i eldre tider var det mest benyttet som betalingsmiddel. Blant annet brukte grekerne metallet for å betale for våpen de kjøpte av fønikerne. Sølvet mistet noe av verdien under den spanske kolonitiden. Det skyldes at spanjolene tok med seg store mengder av det fra koloniene. Metallet ble dermed enkelt å få tak i og verdien falt.

Edelmetallet ble lenge benyttet også for å sette verdien på ting, før en begynte bruke verdien på gull til dette. Blant annet kommer betegnelsen «pund sterling» (Storbritannia) fra denne tiden. I dag er sølv ikke lengre et betalingsmiddel, men benyttes på mange fronter, fra industri til smykker.

[ux_custom_products cat=»klokker» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Symbolikken i sølv

Sølv har også alltid hatt en symbolsk verdi. Symbolikken har variert mellom de forskjellige kulturene, religionene og land. Selv i dag har metallet, og fargen, en viktig symbolsk betydning.

Innenfor kristendommen og bibelen symboliserer dette metallet flere forskjellige ting. Skinnende og edle metaller er et symbol på alderdom, svakhet og aske. Er fargen mer gråaktig er symbolikken sorg, anger og ødeleggelse. I Hinduismen er fargen og metallet et symbol for oppmuntring, fjerne negativitet og tilkalle månens magi. Kulturelt finner man mange eksempler på symbolsk bruk av, selv i dagens samfunn. Canada og nord i USA symboliserer det maskulinitet, modernitet og slankhet. Kanskje ikke så merkelig da at sølv er en mye benyttet farge på blant annet verktøy og biler.

[ux_sale_products products=»8″ columns=»4″ title=»»]

Bruk av sølv

Sølv er et mykt metall, og kan dermed formes lett. Å benytte det alene gjøres blant annet i produkter hvor en trenger varmeledere. Ellers blandes det ofte sammen med andre metaller alt etter hvilken bruk det skal ha.

Sølvet er også mye benyttet i pyntegjenstander og smykker. Det finnes i forskjellige andeler i alt fra det vi kaller sølvplett til smykker som vi kaller rent sølv. Med rent menes det at det er likevel blandet med annet metall, men har den største andelen totalt sett.

Alt sølv som benyttes i smykker og bestikk er blandet med annet metall. Dette skal være stemplet med et eget nummer, 830 eller 925. Tallet forteller hvor mye sølv det er i forhold til kobber. Det kan også være greit å vite at om sølv har stempel mindre enn 830, har man ikke lov å bruke egennavnet på metallet her i Norge.

[ux_custom_products cat=»armband-smykker-herre» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Sølv som trend

Sølv har altså «alltid» hatt sin plass i folks hverdag. Samtidig har populariteten og verdien fulgt trender og samfunnsøkonomisk utvikling. Sølvet var noe borte fra motebildet for en del år tilbake, men har kommet sterkt tilbake de siste årene. Nå er det trendy å ha alt fra sølvringer, smykker og armbånd.

Sølvsmykker kan benyttes til de fleste anledninger. Det kan være de små og enkle øreringene du bruker til hverdags eller til mer i øyenfallende smykker og ringer på en fest. Det er lite som er like tøft som et helt sort antrekk med innslag av sølvsmykker og sølvringer.

Det er ikke bare metallet som har fått en oppsving innenfor motehusene. Sølvfarge har også fått en ny aktualitet blant annet i sko. Denne sommeren er sølvfargen det hotteste du kan bruke på blant annet skofronten. Det gjelder både penskoene, sommersandalene og sportsskoene.

Ringer, smykker, armbånd og accessoirers

Uansett hvorfor du velger å bruke sølv, det er et stort utvalg for både menn og kvinner. Ta en titt på for eksempel ringer for menn. Her kommer symbolikken om det maskuline virkelig til syne. Ofte kommer ringene også med ornamenter inngravert eller en stein som ekstra pynt.

Pandora armbånd er et godt eksempel på sølvarmbåndenes oppsving. Her kan man legge til pynt på armbåndet etter smak. Smykker for damene har også kommet sterkt tilbake, både som de mer diskre eller som virkningsfulle symboler.

80-talls-mote ”in” igjen

Trender fra 80-tallet er inne i dagens motebilde for fullt. Dermed også de store øreringene som var populære da. Variantene av disse er mange, og de finnes i sølv kombinert med blant annet krystaller eller mer enkle. Ønsker man å holde på en mer diskret stil finner du øredobber som dekker dette også.

Kombiner gjerne smykker sammen med annet accessoirers som er sølvfarget. Hva med et belte med en fancy sølvspenne? Bruk fantasien og la antrekkene dine bli mer enn klær. Kombiner dagens mote med symbolikk og det historiske. Det gjør du enkelt og elegant med bruk av sølv.