Smykker og pynt besatt med diamantOrdet diamant forteller om edelsteinens unike kvaliteter. Smykker med diamanter er uovertrufne når det kommer til eleganse, så lenge de også har et pent design. Diamantens historie er i seg selv spekket med spenning og interessante fakta.

Fascinasjonen for diamanter

Edelstenen som ser ut som en vanlig krystall, men som ender opp som et gnistrende blikkfang. Nesten litt som «den stygge andungen» – det er diamant! Vi har latt oss fascinere i flere tusen år over denne edelstenen, og har også tillagt den symbolske egenskaper.

Det er lite som kan konkurrere med en diamant av de andre edelstenene, både i popularitet og hardhet. Samtidig er de kostbare når de blir litt store. En av de dyreste, om ikke den dyreste, ble kjøpt for 420 millioner i 2015. Denne diamanten er så spesiell at den også har fått et eget navn, Blue Moon. De kommer heldigvis også i andre prisklasser.

Da edelstenen er så kostbar har den også dessverre ført til en del uheldig bruk. Blant annet har afrikanske borgerkriger blitt finansiert gjennom utvinning og salg av diamanter. Det er derfra vi har uttrykket «bloddiamanter».

[ux_custom_products cat=»anheng-kjeder-smykker-dame» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Diamanter og dens historie

De først diamantene ble utvunnet i India for over 4000 år siden. Det tok mange tusen år før interessen for denne steinen ble stor. Det skyldes at man ikke visste hvordan man kunne slipe den, og dermed ikke helt forsto nytten i en diamant. Louis de Berqueur oppdaget i 1456 hvordan man kunne slipe den. Helt frem til 1700-tallet ble det meste av diamantene utvunnet nesten kun i India. Året 1726 begynte ting sakte å endre seg med at det ble oppdaget diamanter i Brasil.

Den moderne diamantindustrien kom i 1867. Da ble det gjort funn i Hopetown (Sør Afrika). Selskapet som startet opp het De Beers og er enda en av de største innenfor denne bransjen på verdensbasis. Siden oppstarten av diamantindustrien er det gjort funn i flere land opp gjennom de siste hundreårene. Kontinentet Afrika er fortsatt den største på området, men nå kommer det også en og annen diamant fra blant annet Russland og Canada.

[ux_bestseller_products products=»8″ columns=»4″ title=»»]

Farger og kvalitet

Kvaliteten kan variere på diamantene. Det er et enormt arbeid som utføres for fremstilling av kun en diamant, og det er faktisk bare 20 % av de som utvinnes som er bra nok for å brukes i smykker og ringer. Diamanter er ikke mye å se på før de slipes. Gjennom slipeprosessen kommer elegansen og den klare fargen frem. Det er 4 faktorer som bestemmer prisen på en diamant, og kvaliteten på den – karat, renhet, sliping og farge. Jo høyere tall på dette desto bedre kvalitet.

Diamanter kommer i et bredt spekter av farger, til tross for at de ved første øyekast ser hvite ut. Ved nærmere ettersyn kan man se at en diamant har fargenyanser som for eksempel gult, grønt eller brunt. I tillegg finnes de i sterkere farger. De kan for eksempel være i blåtoner, rosa, sort eller røde.

[ux_sale_products products=»8″ columns=»4″ title=»»]

Enestående egenskaper og bruksområder

Diamanter har enestående egenskaper. Det gjør de velegnet til alt fra smykkesteiner og til industrielt bruk. Diamanten er den hardeste edelstenen vi vet om. Faktisk 85 ganger så hard som den nest hardeste, som er korund (safir, rubin). I tillegg til dette er diamant den edelstenen som har den beste lysbrytningen og lysspredningen av alle edelstener.

Egenskapene gjør diamanter egnet til bruk i smykker og enkelte andre ting. Blant annet benyttes diamant i kniver som skjærer glass og metall, tupp på bor som borer i stein og andre harde materialer. Det finnes også noe som heter syntetiske (industrielle) diamanter. Disse er ikke naturlige, men er menneskeskapt. Denne formen er av spesiell interesse innenfor elektronikken.

Diamant og symbolske betydning

Navnet til diamanten kommer fra det greske «adamas» som betyr uovervinnelig eller den som ikke kan tvinges til noe. Det er derfor ikke så rart at diamanter har blitt et symbol på styrke, fremgang og utholdenhet. Mange mener at en diamant også er med på å fremme vennskap, beskytte mot sykdommer og ondskap, samt gi seier i strid. I tillegg til dette symboliserer edelstenen blant annet forholdet mellom sort/hvit, mann/kvinne og maskulin/feminin.

Historisk har edelstenen hatt stor betydning, Blant annet i India var den en viktig del av symbolikken. I gamle skrifter finnes mange henvisninger til diamant via metaforer som lyn og våpen. Opp gjennom hundreårene har diamanten vært de mektige og rike sin edelsten. Den skulle symbolisere viktigheten deres overfor allmuen. Sakte men sikkert har bruk av diamanter blitt for alle, og i dag er kanskje den viktigste symbolikken kjærlighet.

Berømte diamanter

En diamant kan faktisk også være berømt. Årsakene kan variere, men en ting er sikkert for alle; de er kostbare! Cullinan diamanten er en av disse. Dette er den største diamanten, i form av en smykkesten, som er funnet til nå. Denne fikk Kong Edvard 7. av England i fødselsdagsgave i 1907. Diamanten har ikke beholdt sin opprinnelige størrelse men er delt opp i flere. 9 av disse delene finnes i de Britiske kronjuvelene, og kan beskues av alle.

En annen av de berømte diamantene er diamanten Elisabeth Taylor en gang bar. Taylor-Burton (et kjent Hollywood-par) diamanten er en riktig «Hollywood diamant». Den ble funnet i 1966, og i 1969 kom den i Rickard Burtons eie. Elisabeth Taylor er kanskje en av de få som kunne bære en diamant av denne størrelsen uten at det ble for mye. Etter at Taylor og Burton skilte seg ble edelstenen solgt. Hvor den befinner seg er noe usikkert, men det sies at den ble kjøpt av en Saudiaraber.

Diamant – til fest eller hverdags?

Det blir nesten litt for simpelt å si «at man pynter seg» med en diamanter. Edelstenen er for elegant og oppskattet til det. Vil man gi en gave til noen er diamanter så å si perfekt. «Diamonds are a girl’s best friend», sa Marilyn Monroe en gang. Helt riktig og det har man sett gang på gang. Vil man imponere en kvinne med et smykke eller en ring er diamant veien å gå. Det forteller at man er elsket og satt pris på.

Enkelte mener at diamanter er til festbruk, men det trenger ikke stemme. Det finnes mange fine smykker og ringer med diamanter som er godt egnet til daglig. Blant annet er det mange som bruker allianseringer, som er diamantbesatt. I tillegg finner man forlovelsesringer og gifteringer med edelstenen i, og de skal man da virkelig ikke bruke bare til fest. Bruk smykker og annet med diamant også til hverdags. Kanskje kan symbolikken i den også være til hjelp, og ikke bare at det ser elegant ut.

Smykker, ringer, armbånd, øredobber

Det er mange forskjellige varer å velge mellom når man skal kjøpe diamant satt inn i ringer eller smykker. Diamantringer er oftest lagd i gull med gul, hvit eller platina-farge. Dette er virkelig ringer som beviser «diamonds last forever». Ringer og smykker gis ofte til nære familiemedlemmer til fødselsdager, bryllupsdager og andre viktige begivenheter.

Gi gjerne noen du er glad i en diamant i gave. Den trenger ikke være stor, det er symbolikken som er viktigst for mange. Et par diskret øredobber til kvinnen i ditt liv, eller en ring med en liten diamant til mannen i ditt liv. Ikke noe sier kjærlighet som denne edelstenen. Vil du gi barna et minne for livet til konfirmasjonen, kan et diamantsmykke være det du trenger.

Trender og bruk av diamanter

Det er sikkert noen som vil hevde at man må ha den «rette» stilen, for å bruke smykker og annet med diamanter. Det er aldri være galt å bære en diamant. Siden det finnes så mange forskjellige varianter smykker med diamanter, vil de heller sette spissen på et antrekk enn å være «for mye». Se for deg et normalt jobbantrekk og et par diskret diamantøredobber. Løst og ledig, men samtidig klassisk og elegant.

Mannen kan også bære en diamant, hvor som helst og når som helst. Ta i bruk ringer, mansjettknapper og annet med diamanter. En slitt jeans, en pen skjorte og litt spreke sko, legg til mansjettknapper med diamanter og det er et perfekt antrekk for både jobb og festligheter. Det er også virkelig stilig med et helsort antrekk, skjorte, bukse, slips og sko alt i sort. Sett på en slipsnål i hvitt gull med en liten diamant. Det oser formelig klasse og tidløs maskulinitet. Variantene er mange, så la ikke sjansen gå fra deg om du kan gi diamanter til noen. Mannen eller kvinnen i ditt liv vil så absolutt sette pris på det, og prisen på selve gesten vil være mer verdt enn det du måtte betale for diamanten.