Smykker er ikke bare til pynt. Et smykke kan være et symbol, det kan fortelle at du har inngått en allianse med et annet menneske, at du åpent erklærer din kjærlighet, eller det kan uttrykke makt, skjønnhet og rikdom.

Smykker med symbolverdi

Et smykke kan fortelle omgivelsene at vedkommende er medlem av en gruppe, har gått på et bestemt universitet eller tilhører et interessefellesskap med egne ritualer og seremonier.

Smykker kan bæres for sin egen skyld, understreke et menneskes personlighet, vise makt, rolle og posisjon, eller understreke en kvinnes skjønnhet. Det kan også sees som en verdifull investering i seg selv. I tillegg kan de være så vakre at de fortjener å bli vist frem for sin egen skjønnhets skyld. Som et hvilket som helst kunstverk.

[ux_custom_products cat=»anheng-kjeder-smykker-dame» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Smykker som viser kulturell og sosial tilhørighet

Noen smykker har en kulturell eller sosial funksjon. De blir kun båret under spesielle seremonier eller fester. Bestemte smykker kan for eksempel bli brukt under bestemte innvielsesritualer. I tillegg til en rituell betydning, kan et smykke bli båret fordi brukeren tillegger det magisk beskyttende eller styrkende kraft.
Form, farge og størrelse har ofte sin egen symbolske betydning.

Smykkenes historiske bakgrunn

Bruken av smykker og estetiske symboler kan spores helt tilbake til de første menneskene, Cro-Magnon-folket, for over 30 000 år siden. Et smykke kan bæres utenpå klærne, eller direkte på kroppen. Vi kan finne hulemalerier fra istiden der nakne kvinner ble fremstilt med tatoveringer på kroppen.

Smykker som ble båret var laget av dyretenner, knokler og konkylier, tredd på en snor eller sydd utenpå klærne. Smykkene var antakelig både jakttrofeer og amuletter som skulle beskytte mot onde makter, gi god jakt eller fremme fruktbarhet.
Vi finner smykker på alle kontinenter. Fra de mest primitive første utsmykninger og dekorasjoner fra menneskenes første tid, til de mest kunstferdige utsmykningene som noensinne er laget – som av den legendariske juveléeren Fabergé. Det er funnet smykker fra sumerernes tid, i det gamle Egypt – det fortelles at dronning Kleopatra foretrakk smaragder i sine anheng – til keisernes dynastier i Kina og våre egne vikinger.

[ux_custom_products cat=»armband-smykker-herre» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Pynt laget av tre og bein

Noen av de første smykkene ble skåret ut i tre eller bein. Fra Tsjekkia og Østerrike er det blitt gravd ut flere utskårne kvinnefigurer. Den mest berømte er ”Venus fra Willendorf”, en litt over ti centimeter høy statuett. Det hevdes at denne kvinnefiguren kan være skåret ut for mellom 22 – 24 000 år siden!

Fra Kina vet vi at det ble laget utskårne figurer i jade for 4500 år siden. I Sumeria og Egypt ble det på samme tid laget utsøkte smykker som var besatt med lapis lazuli, ametyst, granat, karneol og ametyster. De gamle romerne skapte på sin side vakre kaméer gjennom å utnytte fargene i de ulike lagene i en stein. Dette skjedde i perioden like før og etter Kristi fødsel.

Betydningen smykker har hatt gjennom menneskenes historie

Smykkers betydning, hvordan de er blitt laget og vist frem har variert gjennom historien. Variasjonene finner vi i tid og rom, fra kultur til kultur. Klesdrakter og moter har utviklet seg. Materialene i produksjonen av de har hatt sin egen utvikling. Oppfatningen av hva som er estetisk vakkert har også endret seg gjennom tidene.
Ofte ble løse klær holdt sammen av vakre spenner rike på ornamenter. Smykker var derfor både funksjonelle og hadde en estetisk funksjon. I middelalderen da det ble det brukt mer tettsittende klær, kom belter, knapper og ulike former for spenner på moten. De fikk en stadig viktigere rolle som utsmykning av klesdraktene.

[ux_custom_products cat=»armband» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Naturfolk og dekorasjoner

Naturfolk har kroppsdekorasjoner og smykker vært mer fremtredende enn klær. Tatoveringer og bemalinger ble brukt som identifikasjonssymboler, særlig under rituelle seremonier og fester. Smykkene var som regel laget av naturmaterialer. Deler fra spesielle trær, dyr og fugler i tillegg til hår og steiner ble brukt for å markere magisk styrke.

Introduksjon av metallsmykker

Smykker av metall finner vi helt fra menneskene lærte å bearbeide kopper for 6 000 år siden. Før dette var de mest vanlige materialene skjell fra muslinger, tenner fra dyr, skall fra fugleegg og dyrebein.

Innflytelse på verdenshistorien

Pyntegjenstander har alltid vært ettertraktet som handelsvare. Spanjolenes erobring av Mexico og Peru på 1700-tallet er et godt eksempel. Funnene av gull og juvelbesatte gjenstander etablerte et eget handelsimperium. Gullrushet i Amerika og diamantgruvene i Sør-Afrika er andre eksempler. Hele byer og gruvesamfunn ble etablert på grunn av Klondyke-feberen. Smykker har slik påvirket både økonomi, kultur og bosetning.

Dronning Kleopatras favorittsmykke

Legender, myter og eventyr er ofte forbundet med edelstener og deres overjordiske skjønnhet – og forbannelse. Kleopatra var kjent for å ha smaragder som sin favoritt.

Smykker som symbol på makt og rikdom

Jo høyere en på samfunnsstigen en mann eller kvinne er, desto viktigere blir det å eie og vise frem de dyreste symbolene på makt og rikdom. Verdens adel og elite med konger, dronninger, rike forretningsfolk og kjendiser av alle slag, har alltid ”konkurrert” om å ha de fineste smykker som kronjuveler og andre verdifulle prydgjenstander.

Smykker brukt både av kvinner og menn

I det gamle Egypt brukte både menn og kvinner pynt av gull og kopper i form av armbånd, halssmykker og armringer. I vår egen tid er det mest kvinner som bærer smykker. Menn har stort sett måttet holde seg til slipsnålen og mansjettknapper. Men etter hvert er det blitt mer akseptert også for menn å bruke flere former for kroppspynt. Vi ser det særlig hos yngre menn.

Ring i øret, enkle halskjeder er blitt mer og mer akseptert som smykker for menn også, men fortsatt er det slik at det ikke anses som helt stuerent for menn å bære pynt i alle sammenhenger. Afrikanske stammer har en annen tradisjon, og her er det vanlig at begge kjønn bruker smykker.

Pynt for alle

Etter hvert som det vokste frem en mer velstående middelstand på 1800-tallet, ble kroppspynt mer å se også blant vanlige folk. Sølv- og gullsmykker ble nå tilgjengelig for flere. I Victoria-tiden ble det utviklet metoder som gjorde det mulig med masseproduksjon. Dette medførte langt lavere priser på og gjorde det mulig ikke bare for de som var rike og mektige å kjøpe fine smykker.

Enklere produksjonsmetoder gjorde det i tillegg enklere å utvikle flere nye stilarter. Blant annet fikk vi versjoner fremstilt av glass. Den industrielle revolusjonen medførte store endringer. Trender og moter endret seg raskere og raskere.

Smykker i vår egen tid

Smykker har ikke lenger den praktiske funksjonen eller magiske kraften som de ble tillagt tidligere. Mer og mer blir smykker fremstilt for å være et kunstnerisk uttrykk som taler for seg selv. På grunn av større utbredelse, og mer overkommelige priser, er heller ikke edelstener, diamanter, gull og sølv like attraktivt som symbol på rikdom, sosiale posisjoner og makt.

Avansert teknologi, nye metoder, verktøy og materialer gjør at smykker er blitt allemannseie i mye større grad og har derfor fått en annen betydning i den rike delen av verden.

Design, kreativitet og kunstnerisk uttrykk

Syntetiske materialer er også en del av utviklingen og gir muligheter for å lage smykker av høy kvalitet, og som gjør det mulig for alle å skaffe seg dem. Slik kommer design, kreativt og kunstnerisk uttrykk mer og mer i forgrunnen og erstatter de gamle symbolene.

Utbredelsen av pyntegjenstander som kunstnerisk uttrykk, gjort tilgjengelig for en større del av befolkningen, fjerner de gamle sosiale og kulturelle skillene. Samtidig bidrar global innflytelse til større eksperimentering og tverrkulturelle uttrykk.

Smykker blir stadig viktigere for å understreke din egen personlighet

Fra å være uttrykk for makt og rikdom er det blitt viktigere å bruke smykker for å fremheve personlig uttrykk og stil. Følgen av dette er at utvalget av stilarter og kunstneriske uttrykk stadig øker. Pynten appellerer til vår forfengelighet. De brukes til å få beundring og oppmerksomhet. Mennesker – som dyrene – liker å vise seg frem.

Det blir også mer og mer vanlig å variere bruken av smykker ut fra tid på året og hvilken anledning smykkene er tiltenkt. Moter endres fort og det blir like viktig å følge den gjeldende trendene for å vise at en følger med. Smykker til hverdag, i business-sammenheng, eller båret i et party eller ved større formelle anledninger, krever sitt eget uttrykk. Alt passer ikke i enhver sammenheng.

Der det tidligere var vanlig å bære smykker først og fremst i selskaper og mer festlige sammenhenger, er det blitt vanligere å bruke pynten også til hverdags.

Smykkene og deres historie i Norge

I Norge er det funnet smykker i metall som er blitt laget omtrent femten hundre år f.Kr. De første smykkene ble laget i bronse. Etter hvert ble det mer vanlig med jern (fra ca 500 f.Kr). Det er også først med produksjonen av metall at utviklingen også av smykker skjøt fart.

Mange av smykkene har hentet inspirasjon fra ulike steder i verden, men noen av smykkene som er funnet er gull- og sølvsmykker fremstilt i en stil som er de nordiske landene er alene om.

Blant de første gjenstandene som ble fremstilt i Norge, er hengesmykker, såkalte ”berlokker”. Dette er smykker som stammer fra romertiden. Et større antall ”brakteater” er også blitt funnet. Dette er flate og runde hengesmykker som har hentet sin inspirasjon fra romerske mynter.

Draktsølv og moderne norske smykker

I vår egen tid er det først og fremst bunadssmykker vi tenker på som spesielle for Norge; bunadssølv, kniver og brudekroner. Sølvsmeden var ofte bonden selv. Mange av disse smykkene har svært høy kvalitet. Draktsølv har lange tradisjoner i Norge. Og hver drakt krevde sin egen utsmykning.

På 1800-tallet ble det også vanligere å produsere draktsølv beregnet på byfolk. Etter hvert ble emalje brukt i stadig større grad. De mest kjente og innovative gullsmedene var David Andersen og J. Tostrup. I tillegg har vi mange dyktige selvstendige sølv- og smykkekunstnere omkring i Norge.