*Dette er ikke ment som investeringsråd og gjør alltid dine egne undersøkelser. Vi lever etter begrepet, «your money- your life«. *

Gull har vært en utrolig bra investeringer over de siste årene og stadig flere kjøper gull i forskjellige former. Ved at gull har blitt tilgjengelig i såkalte CFD-kontrakter gjør det mulig å kjøpe gull ganske enkelt og få en eksponering mot gull. Dette har ført til at stadig yngre mennesker kjøper gull digitalt og dermed får en eksponering mot gull.

I dag så sitter det en god del nordmenn med store verdier i gull og med den høye prisen på gull så er det mange som lurer på om de burde selge gull for å betale ned gjeld eller kanskje investere i andre aktiva-klasser. Det som er problemet er at det er veldig som er kategorisert som kostbart nå og selv om gull har gått opp mye så er det flere som mener at det har ytterligere oppside.

Hvis man har sittet på gull lenge så kan det være at man har opparbeidet seg en ganske grei profitt og da kan det være greit å selge litt unna. Veldig mange tror at man må selge alt, men man kan selge seg litt ned så man reduserer risiko eller differensierer verdiene litt. Aktive investorer gjør gjerne dette for å få en trygg avkastning som ikke svinger så mye.

Et spørsmål som vi nylig fikk inn var «Burde jeg selge gullet for å betale ned gjeld?». Her er vår mening (ikke råd) at du ikke burde selge gullet for å betale ned gjeld. For de aller fleste så er renta veldig lav og du vil dermed få veldig dårlig avkastning på pengene. Det eneste unntaket her er hvis du har et kostbart lån som f.eks et omstartslån eller forbrukslån. Da er det mye bedre å bruke pengene du har investert for å få ryddet opp i gjelden. Likevel, om du ikke liker risiko og har mye penger investert så er dette en vurdering man burde gjøre.

Som veldig mange av oss lærer i barndommen så er det veldig dumt å legge alle eggene i en kurv. Det samme gjelder investering og uansett hvor mye du har tro på gull. Det er nemlig slik at uforutsette ting kan skje som sender gullprisen rett ned eller rett opp. Ved å differenisere porteføljen så slippper man å bekymre seg over dette. Hvis man ønsker å differensiere med aksjer men ikke sette seg inn i dette selv så finnes det flere fond som man kan bruke.

Gull er en langsiktig investering hvor man ikke burde tenke kortsiktig. For mange profesjonelle investorer så er dette en forsikring mot nedgang i økonomien. Derfor burde man ikke bare ha gull, man kan gjerne ha litt andre verdier i tillegg. Bitcoin, aksjer, valuta og eiendom er andre verdier man kan vurdere.