Du har akkurat signert en ny millionavtale på hotellet. På vei ut får du øye på minibanken alle snakker om. Du går bort til maskinen og stikker inn visakortet. Sekunder senere står du med en tung, skinnende, blank, gullbarre i hånden.

Bilde: Pixabay

Det er snart ti år siden verdens første minibank for gullbarrer åpnet i lobbyen på Emirates Palace-hotell i Dubai i de Forente Arabiske Emirater. Etterpå har slike gull-maskiner dukket opp over alt i verden. En av de mer kjente finner du i lobbyen på  Golden Nugget Hotel og Casino i Las Vegas.

Enkelt og praktisk

Maskinene er koblet opp til internett. Derfor kan kunden alltid kjøpe en gullbarre til markedspris. Produsenten mener det er mye sikrere å investere i gull enn i en usikker valuta. De får støtte av Norge største avis VG som mener gull fortsatt er sikrere enn banken.

Gull minibankene har ikke de aller største barrene. De selger småbarrer fra ett til ti gram. Gullet har tjuefire karat og er en varig verdi. Mange automater tilbyr også gull i form av pregede mynter eller med andre attraktive former som blader og lignende. De fineste gull minibankene er forøvrig selv belagt med gull, så det er en liten opplevelse bare å stå ved siden av dem eller ta på dem.

Trygge maskiner

Gull minibankene er beskyttet mot hvitvasking av penger. Kjøperen må legitimere seg med scanning av ID kort og lignende. Sist men ikke minst får selv en lovlydig kjøper ikke lov til å gjennomføre mer enn tre kjøp per dag.

Nylig ble to nye gull minibanker  lansert i Singapore på Marina Bay Sands Hotel som også har storspiller spilleautomater. Kanskje kan du vinne så mye at du får med deg noen barrer hjem fra ferien? Hong Kong, Macau og andre steder har alle sammen gull-minibanker. Mange av dem selger også smykker og enkle anheng.

Asia størst

Alle mennesker holder seg oppdatert om gullprisene og det er helt vanlig å ha familien sparepenger plassert i gull. Faktisk står Asia for nesten sytti prosent av verdens  totale gullforbruk. Da er det kalkulert inn salg av smykker, mynter,  og gullbarrer.

De asiatiske gull-minibankene skiller seg litt ut fra de andre man ser i Dubai og Las Vegas. De har en berøringsskjerm som lar deg velge forskjellige asiatisk relaterte gullgjenstander som kinesiske symboler og andre lokale kultursymboler. I Asia blir gullkursen oppdatert to ganger daglig med opplysninger hentet på offisielle kurser på gull fra internett.

Bilde: Pixabay

Gull sosial faktor

Menneskene har i ualminnelige tider hatt et spesielt forhold til gull. Eldgamle sivilisasjoner i Egypt og Aztekere i Sør-Amerika brukte gull like flittig som vi gjør i dag. Gull var et symbol på makt, men også en verdi man lett kunne skjule ved å grave den ned. Selv nedsenket i vann vil ikke gull miste verdien.Gull har derfor en helt klart definert sosial betydning i samfunnet. Metallet som ikke kan ruste, metallet som lett lar seg forme, metallet som skinner som solen, har overlevd alle former for betalingsutveklsing. Mynter og sedler kommer og går. De synker og stiger iverdi, men gullet forblir i følge økonomer stabilt under alle forhold i alle sivilisasjoner.