En perle er med rette blitt et ord som ikke bare beskriver smykkestenen, men også som et synonym for eleganse eller noe særegent. I sin beste form har perlene vært symboler på naturlig skjønnhet i mange århundre. Enten de er naturskapte eller imitasjoner, gir de et pent og klassisk inntrykk.

En perle

Perler kommer i forskjellige varianter, størrelser og farger. Det vi kaller en ekte perle (naturperle) er faktisk lagd utfra et enkelt sandkorn. Sandkornet kommer inn i en musling og blir over tid forkalket av muslingen. Årsaken til dette er at sandkornet irriterer muslingen, og den produserer da perlesubstans for å bygge irritasjonen inn. Desto lengre en perle ligger i en musling, desto større blir den. De virkelig store perlene er sjeldne og kostbare.

Det finnes flere steder i verden som er kjent for perler. Perler fra et spesielt sted har også sine kjennetegn. Det kan for eksempel være fargen eller formen på perlen. I tillegg til dette finner vi perler fra ferskvann og fra saltvann, i tillegg til de menneskeskapte perlene.

[ux_custom_products cat=»salg» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

De forskjellige perlene

Perler deles inn i forskjellige kategorier alt etter produksjonssted. Naturperler regnes som ekte perler. Dette da de er skapt uten menneskelig hjelp og er de mest kostbare. Kulturperler produseres på samme måte som naturperler, men med menneskelig assistanse. Innenfor disse to hovedkategoriene deler vi perler inn i flere varianter.

Ferskvannsperler er dannes i ferskvann. Disse kan man til og med finne i Norge, men for det meste på Jæren. En perle fra ferskvann er verdifulle da de er mer sjeldne, men er ofte noe ufullkommen i forhold til andre perler.

Kulturperler finnes i mange varianter og produseres til bruk i smykker, ringer og annet. Her er fargevariantene mange. Noe som passer godt til hva hver perle skal brukes til. I tillegg til kulturperlene finner vi også falske/imiterte perler. Dette er perler som er produsert av mennesker, og ikke muslinger.

Kulturperler

Kulturperler er de vi kjenner best, og som oftest benyttes i smykker, ringer, armbånd og liknende. Denne formen for perle har faktisk vært kultivert helt siden slutten av 1800-tallet, og første gang i Japan.

Kultivering av disse perlene skjer nesten på samme måte som ved naturperler. Forskjellen ligger i menneskelig hjelp. I stedet for at det tilfeldigvis kommer et sandkorn i muslingen podes muslingen med en perlemorskule. Deretter senkes muslingene ned i havet, og muslingen begynner prosessen med å legge perlemor rundt irritasjonsmomentet (perlemorskulen). Det er en lang og omfattende prosess. Det tar mellom tre til seks år før man har en ferdig perle, og kun hver tiende er egnet til smykker.

[ux_custom_products cat=»klokker-herre» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Forskjellige kulturperler

Det finnes flere forskjellige kulturperler og vi vil gjerne nevne noen av dem. Den minste er Akoya perle. Den kultiveres i saltvann, Denne perlen har er som regel rund og har en fyldig og dyp farge. Tahitiperlen er noe større enn Akoya perlen. Tahitiperlen har ofte en mørkere farge enn noen av de andre saltvannsperlene. Nyansene kan gå helt fra grønn og til en og annen sjelden sort perle.

Sydhavsperler er av de mest ettertraktede perlene. Disse dyrkes i havet mellom Kina og Australia, og blir ofte store, Fargene spenner i forskjellige nyanser av hvitt. Fargemessig er Cortez perlen den rake motsetning. Her får man perler som populært kalles «New World Black Pearls». Kulturperler er altså atskillig mer enn kun en perle.

[ux_custom_products cat=»anheng-kjeder-smykker-dame» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Pynt deg med perle

Perler brukes oftest til smykker, armbånd, øredobber og lignende. Det er mange typer perle å velge mellom. Det samme kan sies for prisene. Et elegant perlekjede med naturperler har de færreste råd til, men et med kulturperler kan man finne til hyggelige priser.

Bruk perle sammen med alle typer antrekk. Et par diskre perleøredobber kan være utrolig lekkert sammen med en litt røff stil. Eller hva med en elegant ring med en liten perle for de som ikke liker pynt som stikker seg for mye ut. Perler har alltid blitt sett på som litt eksklusivt, og det er ofte et tegn på god smak. En av klassikerne innenfor smykker med perler er halsbåndet med tre perlerader. Ikke noe er like stilsikkert til en formel og elegant kjole.

Herrene kan selvfølgelig også pynte seg opp litt. Mansjettknapper med en eller flere perler gir enhver dress det lille ekstra. Samtidig kan man være sikker på at man stikker seg litt utfra mengden, som er en god ting. Perler finner man også på slipsnåler og enkelte andre accessoirers for menn. Ikke vær redd for å bli for stilfull. Det er umulig med perler.