Gjennom menneskets historie har både menn og kvinner båret øredobber og ringer i ørene. I ulike perioder har det bare vært akseptert for menn ha slike øredobber. I andre perioder har de vært forbeholdt kvinner. Avhengig av kultur har de også vært et tegn på alt fra rikdom til prostitusjon.

Den symbolske betydningen av øredobber

Å bære øredobber kan til tider være ren dekorasjon og pynt, men til å ha en dypere symbolsk mening som viser omverden hvilken gruppe du tilhører, eller hva slags status du har. Som når homoseksuelle har ring i høyre øret for å tilkjennegi hvilken seksuell orientering de tilhører. Under slavetiden var det bare slaver som hadde ringer i øret. Og i andre perioder kunne de vise at du var en prostituert eller en tyv som bar øredobber for å tilkjennegi hva slags tjenester du tilbød, eller som viste omverdenen din skam.

I tillegg til hvem som bar øredobber hadde det også betydning hva som hang fra ringene. Om sjøfolk hadde en gjennomboret øreflipp viste det andre mennesker at de hadde seilt verden rundt og kommet fra det med livet. En liten gullbøyle ble ofte gitt som gave før sjømennene drog til havs i tilfelle skipet sank og likene skulle bli skylt på land. Gullbøylen var da betaling til dem som fant dem og ga dem en anstendig begravelse!

[ux_custom_products cat=»orepynt» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Ikke for anstendige kvinner

På 1920-tallet skulle ikke anstendige kvinner ha hull i ørene. Unntaket gjaldt bare i kulturer der kvinner boret hull i ørene på grunn av religiøse, rituelle og kulturelle formål. Etter hvert ble det vanlig ikke bare å ha én øredobb, men flere i samme øret. I tillegg ble ringer og andre smykker brukt flere steder på kroppen. Det samme gjaldt for menn. Ikke bare å ha én ring, men flere, og ulike steder på kroppen.

Øredobber kan gi eieren et sterkt personlig uttrykk. Fasjonable øredobber av høy kunstnerisk kvalitet kan fortelle mye om selvbilde og status.

Perler i ørene symboliserte i mange gamle kulturer og tradisjoner månen. De ble ansett for å ha magisk kraft. I det gamle Kina betydde det å bære perler beskyttelse mot ild og drager. I andre kulturer og andre perioder var de tegn på kyskhet og nøkternhet. Viktoriatidens England brukte små perler for å symbolisere tårer i de spesielle smykkene som ble brukt under en sørgeperiode.

[ux_custom_products cat=»klokker» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Mange steder på kroppen

Øredobber og ringer er blitt brukt mange steder på kroppen av ulike religiøse og magiske grunner. Å bruke smykker i ørene er antakelig et av de første stedene på kroppen som ble benyttet. I tillegg ble smykker brukt i nesen, slik det fortsatt er vanlig i India, for å gi beskyttelse utover kosmetiske hensyn.

I folketroen gjelder fortsatt mange av disse tidlige rådene og praksisene. For å styrke svake øyne anbefales øredobber, særlig effektivt er det om du bruker smaragder. Øreringer av gull bæres ofte av de som ønsker å kurere hodepine, selv om det beste sies å være én ørering i gull og én av sølv.

[ux_bestseller_products products=»8″ columns=»4″ title=»»]

Ulike typer av øredobber

En ringformet bøyle-øredobb datert tilbake til 2500 år f. Kr er den tidligste registreringen som er blitt gjort of kan spores tilbake til utgravinger fra Persepolis i det gamle Persia. Og i følge Howard Carter som gjenoppdaget Tutankhamons grav, var Faraos øreflipper gjennomboret uten at det ble funnet øredobber. Det kan tyde på at bare barn bar øreringer på denne tiden.

Øredobber er også nevnt i Bibelen. Mens Moses var oppe på Sinaifjellet, ble Aron bedt om å lage en gullkalv. Han kommanderte derfor folket til å bringe barnas øreringer til ham slik at han kunne utføre oppdraget.

Dagens øresmykker varierer både med hensyn til form, stil og hvilke materialer som blir brukt. Avhengig av hva du ønsker å uttrykke, av rent estetiske grunner eller fordi du ønsker å vise tilhørighet eller sosial status. Du finner varianter i dag fra enkle studs til avanserte kreasjoner i form av øredobber som ser ut som lysekroner.

To hovedformer

Du får øredobber i to hovedformer. Den første gjennomborer øreflippen eller andre deler av øret. Den andre er i form av klips som klemmer om øreflippen.
Å bore hull i ørene ble sett på som barbarisk i mange kretser, særlig i det 20. århundre, og mange kvinner avstod fra å bruke øredobber. De som hadde hull i ørene ble betraktet som mindreverdige. Eller de ble sett på som uteliggere og annenrangs borgere.

Forandringen kom da klips og skruer ble innført på 1920-tallet. I første halvdel av 60-tallet opplevde piercing av ørene et comeback. Mange mente at det på denne måten var mindre fare for å miste ringene.

Stud øredobber

Stud øreringer finnes i mange stiler, former og størrelser. Fra en enkel kule av gull i øret til en utsøkt samling av juveler og edelstener. Grekere og etruskere var blant de første sivilisasjonene som brukte slike øredobber, og stilen kan finnes også i dag. Boltene ble ofte besatt med edle steiner.

Bøyler

Også øredobber med bøyleform kommer i mange varianter, fra mansjetten til kreasjoner bestående av flere sløyfer. De gamle sumererne brukte vanligvis sølv, bronse, gull og rustfritt stål. Smykkene kan være enkle, men ofte finnes de i mer forseggjorte utgaver pyntet med edelstener og juveler. Øredobber av metall var ofte vridd eller preget. Siden, på 60-tallet, ble det populært med slike øredobber i plast. Stilen kom også tilbake rundt 1980.

Dinglende øredobber

Siden slutten av 1700-tallet var øredobber som dinglet fra øreflippen populært i Europa. En dråpeformet perle eller en edelsten hang ofte fra en tynn gull- eller metalltråd. Noen av disse smykkene kunne være overdådige – tilpasset frisyren og klesdrakten for en spesiell kveld eller begivenhet.

Tunge øredobber kan forlenge ørene

Tunge øredobber kan forlenge ørene. Dette er tydelig hos mange naturfolk som ofte bruker svært tunge smykker i ørene over lengre tid. Ellers tilpasses smykkene naturlig ut fra hvor mye øret kan belastes før øreflippen rives opp.

Når det bores hull første gang, er det viktig at hullet får tid til å leges. Det bør bare brukes rent gull i selve hullet for å unngå betennelse.