Hvordan oppstår en mote

Hvordan bestemmes det egentlig hva som er moderne? Hvem bestemmer hva du og jeg skal like, eller bestemmer vi det selv? Mote er ikke nødvendigvis alltid det som forbindes med siste skrik fra designerne, og motene påvirkes av mer enn du kanskje tror.

Hva er mote

Mote er faktisk en kompleks og ganske omfattende mekanisme. Trender kommer ofte utfra både de politiske, sosiale og økonomiske situasjonene verden over. En kan nesten si at klær speiler verdenssituasjonen gjennom å signalisere hvordan vi oppfatter verden. Samtidig betyr ordet moderne det som representerer ting som er populært her og nå. Det er ikke bare klær som faller under trender. Her finner vi det meste fra farger på biler og til små pynteting til huset. Har du noen gang lagt merke til hva som er moderne i ditt boligstrøk? Hvilken farge er mote på husene der du bor?

Viktigheten av å være moderne er ikke noe nytt fenomen, men det har endret seg over tid. Tidligere var klær et statussymbol og for de «rike». Trenden var at klærne i seg selv var en statement om hvilken posisjon de hadde i samfunnet. Nye trender kom oftest fra politiske og økonomiske maktsentre.

Frankrike har for eksempel historisk sett vært et maktsenter innen mote i flere hundreår. Dermed kom også impulsene til klær og annet derfra. Trendene fra den franske keiserens omgangskrets spredde seg til de mektige og rike i hele Europa. Det er kanskje derfor heller ikke så merkelig at Paris lenge var motehovedstaden, også inn i vår tid.

Dagens trender

Mote er ikke ensbetydende med en trend alene. Det er faktisk ganske vanskelig å skulle gi et fasitsvar på hva som er moderne i dag. Det finnes nemlig så mange forskjellige stiler og impulser innenfor klær, og det uten at man kan kalles umoderne.

Trender i dag er avhengige av hvem du er, hvilket sosialt lag du tilhører, politisk ståsted, alder og mye mer. Det kan være små forskjeller mellom de forskjellige, men ser man nøye etter finner man noen fellestrekk i enhver klesstil. Det kan være helheten eller tilbehør som gir signalene. Mote er derfor egentlig alt vi kler oss i. Om den trenden du følger er det siste innen trender eller en subkultur spiller ingen rolle.

Vi lar oss alle påvirke, også om du tror du ikke blir det. Tar du en titt på klærne dine vil du mest sannsynlig oppdage at du er mer moderne enn du kanskje trodde. Og når det gjelder andre aspekter i livet spiller også trender inn, alt ifra biler, briller, farge på huset ditt, online casinospill eller andre fritidsaktiviteter, både i det virkelige liv og på nettet. Alt handler om trender, og om hva som er kult.

Å skape en mote

I dag er klær og mote så absolutt big business. Det har gjort at moten endrer seg raskt og impulsene kommer fra flere steder. I utgangspunktet oppstår en mote når klesplagg blir populære, enten for at en stjerne har brukt det. Eller at en designer eller klesprodusent har lagd noe vi liker. Derfra er veien kort til vi finner plaggene i butikken. Er det virkelig så enkelt? Ja og nei må svaret bli på dette. La oss se kort på hva som skjer.

En designer lager plagg han/hun tror kan passe i tiden. Deretter blir plaggene vist på forskjellige motemesser rundt om i verden. Enkelte plagg kommer også i lyset gjennom at en berømt person bruker det på internasjonale arenaer, eller kjente tilstelninger. Oppnår designeren det som ønskes, kan man begynne å produsere for salg. Plaggene vi finner i butikken vil ikke være nøyaktig det vi ser på catwalken. De tilpasses oss forbrukere og prises slik at vi har råd til dem. Mote som er tilgjengelig for mange, er mote som skaper stor omsetning.

Mote oppstår også gjennom det vi ser daglig. Designere og produsenter får oppslag i media. Det er reklamer i magasiner og videre. Alle disse impulsene gjør at mange etter hvert kjøper de samme klesplaggene og en ny trend er skapt.

Når gatemoten blir for alle

Det er ikke bare designere som skaper mote. Det finnes mange eksempler på at gatekulturer eller andre subkulturer har stor påvirkningskraft i trendbildet. Et virkelig godt eksempel på dette er sagging og mote innen hip hop-miljøene.

Sagging kommer faktisk opprinnelig fra amerikanske fengsler. Fangene fikk ikke lov å bruke belter av sikkerhetsmessige årsaker. Fengselsklær er ikke alltid tilpasset alle. Buksene ble side i fallet og en egen fengselsmote oppsto. Dette ble etter hvert tatt med av eks-fanger ut i gata. Det ble et signal på hvem du var og en form for opposisjon mot det etablerte. Over tid ble dette plukket opp av designere og sagge-bukser ble en internasjonal mote.

Hip-Hop kulturen er også en gatemote som er blitt for alle. Hip-hop er en avart fra rappemiljøet. (Rapp oppsto til å begynne med i Bronx New York. I utgangspunktet kom dette som en motvekt til mange kriger mellom kriminelle gjenger). Hip-Hop utviklet seg herfra over tid og etablerte en egen stil. Løs, ledig og kul – Hoodies, saggebukser og caps ble kjennetegnene. I dag finner du samme klærne i norske butikker. Gatemote er blitt gjort tilgjengelig for alle.

Gatemote…

Blir vi påvirket til å kjøpe moteklær

Det enkle svaret er; ja! Selv om du mener du ikke blir det så er du hele tiden utsatt for motens påvirkning. Det brukes faktisk mye penger på å finne ut hvordan du påvirkes best, og hvordan det også kan være med å skape en mote.

Det er ikke bare type klær som er mote. Merker er også en av trendene vi ser i dag. Å ha bukser eller annet i et spesielt merke er blitt moderne. Dette vet også produsenten hvordan de best kan påvirke. Legg merke til at mange moteprodusenter setter merket sitt på alt. Det kan være helt fra nøkkelringer til vinterjakker. Selv om du ikke har dette merket selv blir du eksponert for det via folk du har rundt deg og samfunnet ellers. Se for eksempel på hvordan sportsstjerner promoterer enkelte merker til enhver tid bl.a. på TV. Ubevisst blir du dermed kjent med merket, og sjansen er stor for at du kommer til å sjekke ut disse klærne neste gang du trenger sportsklær. Dermed er du ubevisst med på å forsterke impulsene og merket blir etterhvert en mote.

Vis meg klærne dine og jeg skal fortelle hvem du er

Det er kanskje ikke helt slik sitatet i overskriften er opprinnelig, men ikke mindre sant. Økonomi og sosial tilhørighet kjennetegnes ofte via hvilken mote man sverger til. Den sosiale tilhørigheten er også med på å lage en trend. De man omgir seg med eller jobber sammen med har stor påvirkningskraft på hvilke klær man velger.

Mange ønsker også å vise hvem de er via klær og stilen de har. Det kan være grupperinger som står for politiske synspunkter eller annet. Rasta-kulturen er et godt kjent eksempel på at stilen man har skal gi signaler om hva man står for. Dette er ikke mote vil du kanskje tenke nå, men innenfor de forskjellige grupperingene er det absolutt det.

Mote for deg og meg

Nå har du fått en grov skissering på hva mote er og hvordan den kan oppstå. De flest av oss har kanskje ikke et bevisst forhold til akkurat dette, og velger ofte utfra hva vi liker. Sportsfreaken går i sportsklær til enhver tid, kontordirektøren velger dress og skjorter fra kostbare merker og videre. Samtidig mikser mange av oss de forskjellige stilene, og det er faktisk veldig trendy for tiden.

Nå kan man trygt kombinere chinos med noen spreke sportssko, eller bruke en hoody sammen med et skjørt. Kanskje liker du en sporty stil, men kombinerer med en elegant klokke. Eller hva med å kombinere «den lille sorte» med en dongerijakke og sportsko? Valgene er mange og heldigvis finnes det trendy klær i alle varianter. Bruk samtidig årets knalle farger til å sprite opp antrekkene. Finn for eksempel frem dressjakken fra 80-tallet og legg til et fargerikt skjerf. På det viset skaper du selv mote, og påvirker det som er trendy.

Miks og match er for alle, og finnes i enhver prisklasse. Vil du være moderne i dagens samfunn tør du bruke klær både som virkemidler og samtidig signalisere hvem du er. Mote bestemmes til slutt av deg og meg, og av hvilke typer klær og merker vi velger.