lommebok er ikke bare for pengerEn lommebok er ikke bare en nyttig innretning for å oppbevare kontanter i. Den er også en liten ”veske” i miniatyrformat, der vi bærer med oss alt fra kredittkort til førerkort og andre identifikasjonspapirer. Slik har det ikke alltid vært.

Hva er egentlig en lommebok?

En lommebok er en flat mappe som brukes for å oppbevare og frakte med seg penger, sedler og mynter. I tillegg brukes lommebøker til å samle personlige identifikasjonspapirer som kredittkort, førerkort, foto av kjæresten, helsekort, medlemskort, visittkort og andre typer kort. Ofte legger vi også kvitteringer hit etter et restaurantbesøk eller handleturen på butikken.

Vanligvis er en lommebok produsert i lær eller stoff – men kan også utføres i plast eller andre syntetiske materialer. Som regel kan en lommebok foldes sammen, men dette er ingen allmenngyldig regel. Som navnet tilsier, er hensikten at de skal være så smale og flate at de enkelt får plass i en lomme.

[ux_custom_products cat=»lommeboker-herre» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

”Lommebokens” opprinnelse

Opprinnelig var en ”lommebok” mye større. På engelsk brukes fortsatt ”wallet” som i utgangspunktet var en bag, veske eller ryggsekk der eieren oppbevarte personlige eiendeler. Etter hvert krympet størrelsen og begrepet ”lommebok” oppstod. Helt siden det 14. århundre har det vært vanlig å bære med seg personlige artikler på denne måten. I ulike former og varianter.

Det greske ordet for det som etter hvert ble til vår ”lommebok” er kibisis. Dette var en sekk som de gamle grekerne hevdet at guden Hermes bar med seg. I tillegg var det i en slik sekk at Persevs, den greske helten, i følge myten bar med seg det avkuttede hodet til monsteret Medusa.

Forskere mener at det i det gamle Hellas først og fremst var fattige mennesker som bar med seg en slik taske. Ofte bar de med seg mat eller provisjon de fikk etter utført jobb. Det var mulig å spise direkte fra tasken (som en nisteboks), men i første rekke ble denne opprinnelsen til en lommebok brukt til å oppbevare nødvendige personlige saker og utstyr. De var ofte en overlevelsesveske, et oppbevaringssted med alt hva fattige folk eide og hadde.

[ux_custom_products cat=»lommeboker» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Askeladdens

I Norge er det naturlig å tenke på Askeladden som fikk med seg niste i en tilsvarende taske. I følge gamle kilder bar han den på ryggen. Som en forløper til ryggsekken.
I Renessansen ble taskene utviklet mer i retning av det vi nå kaller en lommebok. Det var på 1600-tallet at papirpenger ble innført. Før papirsedler kom på moten, fantes enkle punger til å oppbevare mynter i. Dette var poser som ble holdt sammen med en enkel snor.

De første lommebøkene var stort sett laget i kuhud eller av lær fra hester. Også små trykte visittkort ble oppbevart i en slik lommebok. Unge handelsmenn var ofte velkledd og bar sverd i tillegg til en ”bowgett” – altså en ”budsjett” – fra beltet. En slik ”budsjett” var en pung eller en liten veske hvor de brakte med seg kontanter, kvitterings- og regningsbok og personlige nødvendighetsartikler.

[ux_bestseller_products products=»8″ columns=»4″ title=»»]

Ikke bare for penger

I tasken (wallet) kunne i tillegg til mynter og pengesedler tørket kjøtt og andre matvarer bli oppbevart, personlige ting som var viktige for eieren, eller som var av en så privat art at han ikke ville at andre skulle se dem. Å bære en lommebok i beltet ble for øvrig sett på som mer sivilisert på 1900-tallet enn å bære med seg ting i lommen – dette var verken vanlig eller ble sett på som spesielt ”sivilisert”.

I Spania var en lommebok oppbevaringsstedet for røykesaker. Det ble anbefalt at enhver mann burde ha hvitt papir med seg, flint og stål, og noe som var lett å bruke som ”fyrstikker”. I tillegg til tobakk selvsagt. Først på begynnelsen av 50-tallet ble det vanlig med lommebok slik vi kjenner den i dag. Da begynte kort å komme på moten og lommebøkene fikk egne slisser for oppvaring av de nye kortene.

Ulik utforminger og bruk av lommebøker

Den primære bruken og designet for en lommebok er at den skal oppbevare pengesedler og kredittkort. Den skal dessuten være så flat og smal at den passer godt og komfortabelt i en lomme. Noen versjoner en lommebok har kun klips for å holde sedler på plass. Disse er ikke laget for å oppbevare kredittkort eller andre typer kort.

En annen versjon av lommebok er tilpasset for å ha i en brystlomme. Sedlene blir her ikke brettet. Dette er lommebøker som er ment å gå i menns brystlomme, eller alternativt i en håndveske. Hensikten med denne versjonen er å oppbevare sedler og andre dokumenter som ellers ville være for store til å få plass i en vanlig bukselomme.
En fjerde versjon er en lommebok som er beregnet for å brette sedler én gang. Her kan kredittkort og andre typer kort oppbevares vertikalt eller horisontalt.
Noen lommebøker gir muligheten for å brette en seddel to ganger. Det er da vanlig med slisser der det også er plass til kort. Disse plasseres i tilfelle vertikalt.

Mer forseggjorte versjoner

En lommebok mange av oss kjenner, har ikke bare plass til pengesedler og ulike typer kort, men har en liten pung for oppbevaring av mynter. En større utgave av disse lommebøkene er ofte brukt samen med jeans. Lommeboken blir da gjerne festet med et kjede, en stropp eller eventuelt en lærreim. Disse versjonene er spesielt populære i land der bruken av kontanter fortsatt er utbredt. Men en slik lommebok er også populær hos motorsyklister og syklister som har behov for større plass når de er ute og kjører.

Andre versjoner som mange bruker fordi de er praktiske og hensiktsmessige, er rompetasken og pengebeltet. I tillegg finnes en versjon som du kan feste til vristen for å ha begge hender fri. Reisevesken er også en form for lommebok – til å ha pass og andre verdisaker i når vi er ute og reiser, til å ha boardingkort, reiseforsikring og ulike informasjon som vi er avhengige av på reisen.

Enda en versjon av lommebok er små beholdere til å oppbevare identitetskort i. Enten til å bæres rundt halsen, eller til å ha i en ekstra lomme. Den mest moderne utgaven er kan hende digitale lommebøker – små computere for å oppbevare digital valuta. Utover de versjonene som er nevnt her, finnes det flere typer lommebøker som er spesialtilpasset til sitt bruk.

Pengepung, portemoné eller lommebok

Av og til bruker vi pengepung, portemoné og lommebok om hverandre. Det er først og fremst utformingen som avgjør hva som er hva. Uansett er hensikten å ha en praktisk innretning til å ha penger og personlige dokumenter i.

Formelt sett er en pengepung enten formet som en pose eller som en liten veske. Lommebøker er på sin side utformet som en flat mappe med rom for ulike typer papirer, sedler og dokumenter.

Lommebok for kvinner og menn

Forskjellen på ulike typer av oppbevaring av smågjenstander og penger, er naturlig nok størrelsen på det som skal fraktes. I tillegg kom moter som stadig skiftet. På 1500-tallet var det for eksempel vanlige å putte mynter, personlige gjenstander og nøkler inn i et klede og plassert forskjellige steder på kroppen innenfor klærne. Tøystykket utviklet seg til en pengepose. Til slutt kom lommer som egnet oppbevaring, og dermed var en ”lommebok” født.

Rundt 1650 ble europeiske kvinnedrakter utstyrt med hengelommer. Dette var løse lommer som kvinnene knyttet under skjørtet. De løse lommene ble etter hvert sydd fast. I tillegg kom det ulike varianter av damevesker.

Utviklingen av en flat og praktisk lommebok kom da menn begynte å gå med frakk, skjorte og vest, jakker og langbukser på 1800-tallet. De store dokumentmappene, veskene, taskene og bagene begynte da mer og mer å utspille sin rolle.