Veldig mange vil nok si at vi lever i en farlig verden nå. Det er en despot av en president som regjerer i USA, handelskrig mellom USA og Kina og børsmarkedet har nådd nye høyder. Verdensbildet er derfor veldig uklart og flere eksperter mener at man er nærme en større finanskrise. Da vil nok flere tenke at det er på tide å kjøpe gull. Hvis man forventer en større krise, bør man betale ned gjeld eller bør man kjøpe verdier som er uavhengige av pengemarkeder? Dette er et spørsmål som flere stiller seg nå.

Det finnes i grunn ikke noe fasitsvar på dette. Først, hvis en finanskrise skyter inn så er det ikke sikkert at gull vil stige i verdi betraktelig. Det er sannsynlig men langt i fra sikkert hvis man ser på andre konkurrerende investeringer som f.eks Bitcoin. Finanskrisen vil komme på et eller annet tidspunkt, men det er ingen garantier for når den måtte komme.

Svaret på spørsmålet er ikke helt frem. Hvis man har kortsiktig gjeld som kredittkort, forbrukslån eller betalingsanmerkninger så bør man helt klart betale ned dette før man investerer. Dersom man har et boliglån som man har betalt ned på et komfortabelt nivå så bør det være helt innenfor å kjøpe gull istedenfor å betale ned ekstra på lån. Spesielt hvis du ikke ser for deg å måtte selge innen nærmeste fremtid.

For å unngå for mye risiko så er det anbefalt at man velger å kjøpe gull over en periode og ikke alt med en gang. På engelsk så kaller man dette «dollar cost averaging», det betyr at man kjøper for en fast sum hver måned, uke eller dag.  Da vil du sikre deg mot å kjøpe toppen og du vil få en lavere gjennomsnittspris på gullet du kjøper.

Hvis du har søkt på Google etter «kjøpe gull» så ser du at er flere som tilbyr CFD handel med gull. Det er viktig å si at her kjøper man ikke ekte gull og du er helt prisgitt at selskapet du kjøper denne av er operativt. Om du kjøper gull for å «hedge» mot en finanskrise så bør du kjøpe faktisk gull. Det er ingen garantier for at et selskap som driver med CFD-handel vil overleve en finanskrise.

Konklusjonen er at man burde betale ned kortsiktig gjeld før man kjøper gull. Når den er betalt så kan det være lurt å investere i gull f.eks dersom du mener at dette kan være en god investering.