Gull er i vinden som aldri før. Dette grunnstoffet med kjennetegnet AU som i århundrer har vært selve målestokken for de verdiene vi bruker som betalingsmidler i dag. Og med disse verdiene kan du leve det livet du ønsker deg. Men du må bare ha nok av dem.

Gull har en høy verdi i dag, omtrent 400 kr for ett gram rent 24 karat gull. Det varierer ofte fra år til år, men har en tendens til å øke i dårlige og usikre tider. Selv om den norske økonomien virker stabil og sterk, er forholdene i verden for øvrig nokså dyster. Alle bør derfor sørge for å ha noe gull.

Hvor mye er ditt gull verdt?

Det finnes forskjellige kvaliteter av gull, noe som sier hvor rent gullet er. Jo flere metaller man finner i gullet, jo mindre er karaten. Rent gull består av 24 karat. Det er vanlig å blande andre metaller i gullet når man skal lage smykker og lignende. Derfor er rent gull svært sjelden.

Så hvorfor er gull så verdifullt?

Det er en viktig grunn for at gull er verdifullt og det er forekomsten av den. Man regner med at dersom man samlet alt gull i en terning i dag, ville den kun være på en 25m^3. Denne klumpen vil faktisk være verdt rundt 120 milliarder kroner. En trenger ikke kredittkort om en har denne klumpen i bakhagen!

Det finnes stadig mer gull i naturlige forekomster, men mye gull har gått tapt i forlis på de store havene og ligger gjemt under jordoverflaten etter hundrevis av år på avveie.