Gull kan kanskje regnes å være en av de eldste verdimåleenhetene vi har. Folk betaler med gull, smykker seg i det – og prestisjefylte priser blir delt ut i gull. Verdien til gull kan anses og ha vært høy av mennesker siden tidenes morgen, og er fortsatt noe av det fineste og mest verdifulle du kan ha i smykkesamlingen din.

Gullets historie

Gull er et av de første metallene som ble utarbeidet av mennesker. Det forekom i ren og naturlig form, og hadde i tillegg et vakkert utseende. Historikere mener det var egypterne og sumenerne som oppdaget gullet for rundt 7000 år siden. Metallet er i mange kulturer ansett å ha magiske krefter, og er noen ganger ansett som et religiøst symbol. Generelt sett er gull brukt som en økonomisk verdimåler, i tillegg til kunstnerisk utsmykking.

Gull nå og da

Gullstandarder har gjennom tidene blitt brukt som målestokk for enkeltpersoners makt og status i forhold til andre. Selv om gull nå til dags ikke blir brukt som pengeenhet er det fortsatt forbundet med rikdom til en viss grad. I nyere tider har det blitt mer vanlig med rimeligere varianter av metallet som hvitt gull, eller andre metaller lakkert i gull. Ulempen med disse er at de har lavere holdbarhet, ofte ruster i kontakt med kroppsvarme og generelt sett ser lite fine ut etter kort tid med bruk. Så i stedet for å bruke penger på bruk og kast smykker kan det heller lønne seg å punge ut litt ekstra for ekte vare, da den verken aldri går av moten eller slites. Mange sitter nok på gullgjenstander de enten har kjøpt selv, fått i gave, eller arvet fra tidligere generasjoner. Kanskje har du gull på lager du i det hele tatt har glemt at du hadde, som gamle gjenstander eller ting som har gått i arv. Mange undrer seg nok hvor mye gullet er verdt, og om det lønner seg å pantsette det.

Verdien av gull

Noen ganger kan ikke gullet ditt måles i en verdi av penger, i forhold til den sentimentale verdien du holder til det. Har du et spesielt minne til gullet, kan det ikke kjøpes for penger. I tillegg får man ikke like mye for det, det kommer an på hvor mange karat det er. Om dette er tilfellet – spar på gullet og viderefør det til yngre generasjoner i familien din. På den måten er det mye mer verdt, og betyr mye for den som en dag får det i arv. Vi holder gull til en høy standard og assosierer det med rikdom, penger og suksess. Denne assosiasjonen viser seg ikke bare i form av vår interesse i smykker, men også i forskjellige sporter der gullmedaljen er dedikert til vinneren. Dette er vi i Norge godt kjent med i vintersporten, da vi oftest er de som går hjem med mest gull i vinter-ol. Til og med i den virtuelle verden er dette tilfellet – der gull kister blir tildelt gode spillere, eller der gullnivået blir regnet som det høyeste. Gull vil i ingen tilfeller gå av moten og vil alltid være vinnermetallet.

Er det verdt å selge?

Gullpris forteller deg nøyaktig hvor mye 24 karat gull er verdt, og oppdateres daglig. For 22 karat gull får du 325 kroner per gram gull. Forskjellige smykkeforhandlere som Bjørklund tilbyr også en egen gullkalkulator på nett, hvor du kan regne ut nøyaktig hvor mye ditt gull er verdt til dagens gullpriser, ved å fylle inn vekt og karat. Har du derimot gamle gjenstander du ikke aner hverken vekt eller karat på, kan du ta det med til en lokal gullsmed eller smykkeforhandler og få de til å se på det. De vil da regne ut verdien, og tilby deg en pris for smykkene dine. Det er viktig at du orienterer deg med dagens gullpris før du eventuelt selger smykkene dine, så du ikke ender opp med å bli lurt eller gjøre en dårlig handel.

Fremtiden til gull

Det er ingen tvil om at gull og gullsmykker aldri kommer til å gå av moten – men det er veldig synlig at gullets standard i dag ikke er like høy som for 100 år siden. Men man skal ikke kimse av gullets verdi for den grunn – ekte gullsmykker er av høy verdi, kvalitet og kan videreføres i flere generasjoner. Mange handler vintage gullgjenstander på nett, og hvem vet, om 100 år er det kanskje dine gamle smykker det blir holdt budrunde om på Ebay.