Gull er en type metall som finnes i gul farge, og forekommer naturlig i naturen. Grunnen til gulfargen er at metallet kan absorbere blått lys. I mange år har gull vært definisjonen på rikdom og makt. Dette har vært tilfellet i mange ulike sivilisasjoner og samfunn. I dag brukes gull for eksempel til å premiere vinnere, da sportsutøvere gjerne får gullmedalje hvis de vinner noe.
Jakten på gull har foregått over hele verden. I nyere tid har det meste av gullproduksjonen hovedsaklig foregått i land som Kina, Australia, Russland, USA og Canada, men også noe i Norge.
En tilfeldighet ble starten på gulljakten
Det var i 1848 i California at en tømrer ved navn James Marshall endte opp med å finne noen gullflak i en bekk. Det tok ikke lang tid før nyheten spredte seg som ild i tørt gress, og snart var alle slags lykkejegere på vei til vestkysten av USA for å jakte på det edle metallet som kunne forandre livet til heldige finnere.
Det anslås at mer enn 300 000 mennesker fra både USA og andre land kom til den solfylte staten for å grave etter gull. Det var stor konkurranse, og til tider ble det tøffe tilstander i western-landsbyene, der det ofte kunne bli bråk på drikkestedene om kveldene. Samtidig var det mange som virkelig levde livet til det fulle, og spilte kort og andre pengespill om kveldene.
I Norge er det også funnet gull, men det ble aldri den samme gullfeberen som i USA. Ikke fantes det noe Casino Norge der gullgravere kunne slå seg løs om kveldene heller. Selv om noe gull ble funnet i områder som Eidsvoll, Bømlo, Svardal og Tosenfjorden, var det bedre for eventyrlystne nordmenn å ta turen over Atlanteren til USA. Rundt 800 000 nordmenn forlot Norge på 1800-tallet, og mange av dem satte kursen til USA.
Den største utvandrerbølgen var rundt 1860-tallet, da dampskipene sørget for at turen over Atlanterhavet kun tok litt over én uke, sammenlignet med rundt to måneder med seilskipene tidligere.
Uttrykket har blitt et symbol
Når man snakker om gullfeber, er det som regel snakk om det som skjedde i California, der folk rett og slett fikk dilla på å finne gull. Derav uttrykket gullfeber. Det er uansett et uttrykk som har forblitt i språket vårt, og relativt hyppig brukes i andre sammenhenger i disse dager. Som oftest brukes det når noen er i gang med noe som kan bli innbringende, eller når noe er svært populært og folk strømmer til for å benytte eller gjøre noe.
Kun noen ble rike av gullfeberen i California
Det var tusenvis av lykkejegere som jaktet på gullet i California og senere også i gullrushet i Klondike i Canada. Men det var langt fra alle som kunne dra hjem fra utmarken med gull i lasten. Noen få skjerp fikk mye av suksessen, og førte til at eierne kunne sitte igjen med gigantiske avkastninger. For andre ble det en tung tid, som kanskje førte til at de dro tilbake til sine opprinnelige hjemland igjen etter ikke å ha lyktes i USA.