Premiering i form av medaljer er vanlig, hvor gullmedalje tildeles enten vinneren av en eller annen form for konkurranse, men også for prestasjoner som verdsettes i andre sammenhenger. Kongens fortjenstmedalje er et eksempel på dette, og finnes både i gull og sølv, avhengig av hva den gis for.

Pokaler er en annen måte og premiere på, men disse lages fortrinnsvis i sølv eller sølvplett, litt avhengig av størrelsen og hva de gis for. I mange idrettsammenhenger, spesielt lagidretter, gis laget en pokal til felles eie, mens hver enkelt utøver får hver sin medalje som et bevis på innsatsen.

Blant lagidrettene man som oftest finner begge deler er flere ballsporter som for eksempel håndball og fotball. Som en kuriositet kan det nevnes at eneste fotballaget som har vunnet  både Mesterligaen og Europaligaen innefor en periode på 365 dager er det engelske Chelsea, i perioden 2012 til 2013. For dette fikk de heder og ære både i form av pokal og medalje, noe tilhengerne satte stor pris på.

Chelseas pokaler kan ses hvis man besøker deres hjemmearena Stamford Bridge i London. Enkleste måten å komme seg dit på er å bli med på en av de mange fotballreiser med Chelsea som arrangeres. Da får man alt inkludert. Reise, opphold og kanskje en hjemmekamp eller to hvis man er heldig. Det burde vel være gull verdt? 😀

Gull er et av de utroligste materialene man kjenner til. I sin reneste form er det svært enkelt å forme, det har et formidabelt bruksområde og har ikke minst vært et av de mest ettertraktede smykkematerialene gjennom tidene. Dette har gjort at det har vært brukt som betalingsmiddel og til å symbolisere sosial status og rikdom.

Rent teknisk kan man si at gull er et grunnstoff, hvilket betyr det ikke kan spaltes opp i flere andre stoffer. Gullets kjemiske betegnelse er AU etter det latinske navnet Aurum. Rent gull er svært elektrisk ledende, mykt og formbart, og finnes nesten overalt på jorden i større eller mindre mengder.

Egenvekten er 19,3, hvilket betyr at en melkekartong full av gull vil veie ikke mindre enn 19,3 kilogram(!). Gull er ikke giftig og benyttes derfor ofte i blant annet medisinsk utstyr som stiller store krav til sterilitet og renhet.

Man antar at mennesker begynte å bearbeide og bruke gull aktivt for litt over 7000 år siden, og på grunn av sine egenskaper har det vært brukt som betalingsmiddel på tvers av landegrensene da det alltid har hatt en stabil pris. Det har vært «verdt sin vekt i gull», bokstavelig talt.

På grunn av dette har mange land tidligere investert i nettopp gull som en sikkerhet for valutabeholdningen sin da gullprisen ikke øker nevneverdig i ett enkelt land uten at det påvirker gullprisen verden over.

Som en direkte følge av gullet store betydning verden over har det ikke overraskende blitt tillagt symbolske betydninger i forhold til en lang rekke andre ting. Man kaller barna sine for «gullklumper», det har fått en fremtredende rolle i mange historiske settinger, og hvem har vel ikke drømt om å finne enten en gullåre i fjellet eller en gullskatt på stranden?

Så stor betydning har gullet faktisk, at det også brukes til å symbolisere plasseringer i blant annet konkurranser. De tre beste plasseringene belønnes med henholdsvis bronse, sølv og gull, og symboliseres av mineralenes verdi og status. Gull er selvfølgelig det mest edle, og dermed også det gjeveste å vinne. Det symboliserer førsteplassen.