Gull har alltid fascinert oss mennesker. Det verdifulle metallet brukes ikke bare til smykker og pynt, men har også en utstrakt betydning både i industrien og innen kunst.
Metallet gull
Gull er metall vi finner overalt. Til og med i havet kan man finne det. Forekomstene ligger inni fast fjell, grus langs elvebredder og i sand. Mange år tilbake utvant man gullet ved å vaske det ut fra elvebredder. Det er ikke helt slik vi gjør det i dag.
Det har alltid vært noe spesielt med gull, også de tidligere sivilisasjonene gjorde bruk av metallet i smykker og andre dekorasjoner. Vi er like fascinert i dag av dette gule og elegante metallet, som så lett lar seg forme til de mest elegante ting.
Gullverdien har også påvirkning på den internasjonale økonomien. Verdien på ting settes etter en gullstandard. Heldigvis slipper de fleste av oss å tenke på det når vi vil ha et nytt smykke eller en ring. Vi trenger kun tenke på hvor mange karat vi vil ha, skal det være med stein eller ikke og videre.
[ux_sale_products products=»8″ columns=»4″ title=»»]
Gullets historie
Et av de første metallene vi mennesker bearbeidet var gullklumper og gullstøv. Det var lett å finne i naturen, og det lot seg forme uten problemer. I tillegg holdt glansen seg og det rustet ikke. Det kunne for datidens sivilisasjoner nesen ikke bli bedre.
Det hevdes at gullet ble oppdaget for 7000 år siden av egypterne og sumererne. Det ble sett på å ha en magisk egenskap og ble etter hvert også et religiøst symbol. Gull var selv i denne tiden et signal på velstand. Det var forbeholdt de rike og ble brukt i enkelte sammenhenger som betalingsmiddel. På grunn av gullets lett formbare egenskaper ble det brukt også innenfor kunsten. Vi kjenner i dag til slike kunstverk som er 5000 år gamle, og det eldste gullsmykket som er kjent pr i dag stammer fra 3000 år tilbake.
I Norge har vi også funn av pyntegjenstander dekorert med gull, bl.a. en bronsespenne med gullfolie i fronten av spennen. Dette funnet menes å stamme så langt tilbake som 900 til 700 år før Kr. Verdenshistorien viser oss dermed hvilken innflytelse metallet har hatt. Metallet har ført til alt fra gulljakt i eventyrlig villmark og til invasjoner av andre land.
[ux_custom_products cat=»lommeboker» products=»12″ columns=»4″ title=»»]
Symbolikk
Gull har hatt en betydelig symbolsk rolle i en mengde sivilisasjoner. Det har vært et symbol på rikdom, fullkommenhet og makt. Samtidig har det hatt sin plass i religiøse seremonier. Blant annet trodde Aztekerne at gullet kom direkte utsondret fra Gud. Egypterne mente det var gudenes kropp og kineserne hadde troen på at gull var yang (i symbolikken om yin og yang). Mange religioner regner gullet som et symbol på lys, mens i kristendommen tillegges gullet også det syndige ved selvopptattheten som kan oppstå ved for mye rikdom. I forskjellige språk har også gull fått sin symbolikk gjennom språklige vendinger. Du har kanskje hørt uttrykk som gullgutt, gullbryllup og gullalder?
I middelalderen hadde gull en viktig rolle i å vise makt, spesielt ved utforming av våpenskjold og liknende. Desto mer makt og rikdom – jo desto mer dekorerte skjold, og gulldekorasjoner. I dag har nok gull mistet noe av sin symbolske betydning for mange, men vi tenker fortsatt at det er den perfekte gave til noen vi er glade i. En symbolsk bruk av hvor verdifull en person er for oss.
[ux_custom_products cat=»klokker-herre» products=»12″ columns=»4″ title=»»]
Bruksområder og gullets egenskaper
Når gull er helt rent er det veldig mykt. Ja, så mykt at det kan trekkes ut i tynne tråder eller bankes til nesten gjennomsiktige plater. Derfor må det blandes med andre metaller for å kunne brukes innenfor forskjellige områder. Oftest blandes det med sølv og kobber. Andelen av sølv og kobber varierer utfra hvilken farge og egenskap man ønsker i gullet. Hvitt gull er også vanlig gult gull, men legert med hvitaktige metaller.
Visste du at mat kan inneholde gull? Sjekker du enkelte matvarer og finner tilsetningsstoffet E 175 er det gullets E-nummer. Metallet er da tilsatt for en farge – eller dekorasjonseffekt. Enkelte går også med gullfyllinger i tennene. Dette har vært brukt mye da gull ikke korroderer, ser pent ut og ikke er giftig for kroppen.
I tillegg til disse områdene finner vi gull også flere steder, som for eksempel i elektronikk. Spesielt finner vi det i kretskort og til å forgylle kontaktpunkter. Dette da gullet har gode lederegenskaper. Til slutt må man selvfølgelig også nevne at gull benyttes i smykker, øreringer og videre, men det tipper vi du visste fra før.
Gull i smykker
Gullsmykker finner vi i mange varianter, både som gult og hvitt gull. Det finnes også gullsmykker i fargenyanser som går for eksempel mot rødt, sort og grønt. Fargen avhenger av hvilket blandingsforholdet gullet har med andre metaller.
Smykker, ringer, armbånd og øredobber i gull er ting som varer og varer. Det kan til og med stige i verdi. Samtidig er mye laget og satt sammen med verdifulle edelstener. Variantene er mange, og prisklassene varierer. Det vi kaller «rent» gull i Norge har karat på 24. Dette skal komme frem ved at det er stemplet med et eget nummer. Karat på 14 har nummeret 525 stemplet på.
Den store fordelen med gull, i forhold til blant annet sølv er at det holder seg pent lengre. Det er ikke nødvendig å rense det like ofte, men en rens av og til må gjøres. Spesielt om det har ligget lenge lagret.
Piff opp antrekket med gull
Gull er meget anvendelig og passer til de fleste typer klær. Velg gullsmykker som er litt massive til den enkle kjolen eller smale armbånd til daglig bruk. Mulighetene er mange, også for de kresne. Menn har også en venn i gullet. Smarte mansjettknapper med en sort ensfarget skjorte gjør nesten hele antrekket.
Har du ikke lyst til å stikke deg for mye ut kan man bruke små og delikate øreringer eller gullkuler. Det gir et snev av formelt og elegant selv til en rocka stil. Mannen må gjerne bruke en litt massiv gullring med en liten sten i. Det gir enhver mann et ekstra strøk av maskulinitet. Uansett hva du velger vil det gi stilen din et løft.