Hva er egentlig forskjellen på gifteringer og forlovelsesringer, og hvorfor har vi egentlig slike ringer?

Når du en dag skal gifte deg – mann eller dame – vil du komme over gifteringer eller forlovelsesringer. Om det er du som har laget alle planene og er klar for å improvisere og imponere en fremtidig ektefelle en dag, eller om det er deg som nettopp har fått en ring, og lurer kanskje på hvorfor vi har en slik tradisjon, eller hva slags ringer som er vanlig, og hvor mye det er vanlig at  gifteringer og forlovelsesringer egentlig koster. Se våre ringer her.

[ux_custom_products cat=»ringer-dame» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Forskjellen på gifteringer og forlovelsesringer

Forlovelsesringer er noe som egentlig var vanlig i England og USA, men som Norge etter hvert har adoptert som tradisjon. Forlovelsesring er gjerne en enstens diamantring, eller en diamantring med én hovedsten i fokus og mindre diamanter langs ringen på hver side. Forlovelsesringen er egentlig en pakt mellom et par før giftemål. Forlovelsesringen trenger ikke å være en egen ring, mens gifteringen er en ny ring igjen. Det er vanlig mellom par i Norge å gå med gifteringer sammen som forlovelsesringer før man gifter seg. Det er også vanlig at ektefellene pusser opp og graverer ringene etter de har giftet seg. Alliansering kaller vi det. Man kan også ha en steril ring, og legge på en diamant når man gifter seg, og legge på flere diamanter utover jubileene. Hvis man derimot har to separate ringer, er det helt normalt å bruke begge ringene i ettertid. Man kan ha de begge på høyre hånd, på forskjellige fingre, eller ha gifteringen på høyre hånd, mens forlovelsesringen er på venstre hånd.

Hvor mye skal gifteringer koste

At det er ulike oppfatninger om hva gifteringer skal koste, er det ingen tvil om. På tv og i kjendisverdenen kan man hele tiden se eller høre om gifteringer til flere millioner kroner. Heldigvis er dette langt fra normen i Norge, og ellers i verden, men likevel er det et nokså stort sprik på hva folk flest legger i sine gifteringer. Dette kan ha noe med den økonomiske situasjonen til den enkelte, eller så kan det ha noe med hvor mange følelser man vektlegger i en ring. Dette varierer fra person til person. Men det er også viktig å tenke på at hvor mye ringen koster, har ingenting å si. Det viktigste er at du trives med ringen din. Du skal jo bruke den forhåpentligvis i resten av ditt liv. I USA er det vanlig at gifteringer koster tre ganger månedslønnen, da fungerer også gifteringen som forlovelsesring, og bruden får en gave på morgenen etter bryllupsnatta. I Norge har vi ikke slike normer, heldigvis sier kanskje noen. Noen mener 3000-4000 er mye for en ring, mens andre mener at man bør legge inn 15-20 000 kroner per ring. Trenden er uansett at folk ønsker individuelle ringer. Hun ønsker seg nok noen diamanter på, mens han ønsker seg heller en mer objektiv ring. Uansett så viser snittet blant nordmenn er på 10-15 000 kroner for gifteringer og forlovelsesringer. Grunnen til at det er så dyrt, er jo fordi de aller fleste regner med at de kun behøver å kjøpe en slik ring kun én gang.

Hvis du lurer på hvor mye du skal legge i dine gifteringer, så er det viktigste at de skal passe lommeboken din. Husk at materielle goder ikke alltid er like viktig, og uansett pris er det tanken som er det essensielle. Det er også normalt for noen å heller oppgradere sine gifteringer etter noen tiår når man har bedre råd. Igjen; husk at det er tanken bak som er det viktige, ikke prislappen.

[ux_custom_products cat=»klokker-barn» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Hvor skal gifteringer og forlovelsesringer plasseres

For mange burde det egentlig være en selvfølge, men likevel er det mange som egentlig ikke helt vet hvor man plasserer for eksempel gifteringer. En av årsakene til hvorfor det er så mye forvirring rundt dette, er fordi det er forskjellige praktisert rundt om i verden. I Norge skal gifteringer sitte på høyre ringfinger. Trolig er det kun Tyskland og Norge som har det samme. I de fleste andre land har man gifteringen på venstre ringfinger, og begrunner det med at det er nærmere hjertet. I Norge bruker man høyre ringfinger uansett om det er forlovelsesring eller giftering. Noen andre land har koder med giftering på den ene, og forlovelsesring på den andre. Dette praktiseres ulikt i forskjellige land og kulturer og er ikke normalt i Norge.

Selv om man har slike koder og normer for hvor ringen skal plasseres, er det også helt opp til enkeltindividet. Selv om tradisjonen sier det er slikt, betyr ikke dette at det skal være slik. En grei regel kan være at man selv har ringen der man føler det er naturlig, der det ser best ut og som man selv føler man er komfortabel med.

Historien bak forlovelsesringer

I følge forlovelsesringer.org startet tradisjonen med forlovelsesringer at Maria Burgund, hertuginnen av Burgund, fikk en diamantring da hun forlovet seg med Maximillian av Østerrike den 17. august 1477. I følge historien hentet Max råd fra hans rådgiver om hvordan han skulle gå fram for å forlove seg med Maria Burgund. Rådet han fikk var å gi «en ring besatt med diamanter og likeledes en gullring». Max fridde i det han tredde på ringen til Maria, og svaret var ja, og dermed ble en tradisjon skapt.

Historien bak gifteringer

Selv om historien til forlovelsesringen er fin, går tradisjonen til gifteringer mye lengre bak i tid. Mange forskere mener at de første eksemplene av en giftering stammer fra oldtidens Egypt. Rester, som kan bli datert til 6000 år siden, viser oss beviser på at flettete ringer av hamp eller strå var vanlig å utveksle blant pari Egypt. Oldtidens Egypt så på sirkelen som et symbol på evighet, og ringen var et symbol på en endeløs kjærlighet. Her ble det også først vanlig å bære ringen på venstre hånd, fordi man mente at man var nærmere hjertet, som nevnt ovenfor. Dette fenomenet er også kjent som Vena amoris.

Under det 16 og 17. århundre, var det vanlig at ektemenn gav en såkalt «gimmel ring» til sine hustruer. Disse var svært populære og på mote i Tyskland og England på den tiden, og det som gjorde dem så spesielle, var at man kunne hekte de sammen. Bruden og brudgommen skulle bære hver sin, og når de giftet seg, skulle de hektes sammen under seremonien. Bruden skulle deretter gå med begge ringene hektet sammen.

Gifteringer og forlovelsesringer var også vanlig i Romerriket, der det har blitt omtalt av flere forfattere. Plinius den eldre snakker for eksempel om jernringer som skal symbolisere varighet, mens Juvenal skriver at mannen gir sin forlovede en gullring som tegn på troskap. Andre nevner messing eller kobber. Likevel var ikke alle ringer sirkelformet. Romerne hadde også nøkkelformede ringer som et tegn på husfruens verdighet. Men det er viktig å huske på at ringen har lenge vært et symbolsk tegn i hele middelhavsområdet. Blant annet setter Farao en seglring på Josefs finger idet han gir ham ansvaret for Egypt, som et tegn på tillit og vennskap.

[ux_custom_products cat=»armband-smykker-herre» products=»12″ columns=»4″ title=»»]

Gifteringer som et religiøst symbol

Selv om mange forbinder det å gifte seg som et religiøst sakrament, er det lite som knytter selve gifteringen og religion sammen. De romerske gifteringene gikk videre i den katolske kirken og spredte seg med kristendommen ut i verden. Også her satt ringen på venstre hånd, fordi det skulle være nærmere knyttet til hjertet. Likevel er det ikke mye religiøst over gifteringen i seg selv. Det er tradisjoner som knytter folk sammen som er grunnen til at vi har gifteringer og forlovelsesringer i dag. For mange vil sirkel være et tegn på evig kjærlighet og troskap. I dag har nok ringene mest symbolsk verdi, slik som ekteskap i seg selv. Det er viktig å huske på at vi før så på ekteskap som en nødvendighet og sikkerhet. I dag er det forbundet med konservatisme, tradisjon og så er det ikke å legge skjul på at ekteskap mellom to personer, uansett kjønn, er et tegn på ekte kjærlighet.

Gifteringer og forlovelsesringer i dagens samfunn

Som nevnt ovenfor, er det ingenting religiøst med gifteringer. Likevel velger nesten alle slike ringer når de skal gifte seg. Dette kan forklares med at gifteringer blir sett på som et symbol på ekte kjærlighet som aldri skal dø ut. Noen vil også se på gifteringer som et symbol på status. Jo rikere man er, jo dyrere blir ringene.

Likevel er det lite som tyder på at gifteringer og forlovelsesringer er på vei ut av dagens samfunn. I et samfunn hvor vi er alle mer eksponert for ulike trossamfunn og tilhørighet, er det kanskje viktig for mange og ha et symbol på evig troskap og ekte kjærlighet. Derfor er det nok mange som velger å ha gifteringer og forlovelsesringer når de gifter seg.

Når du skal gifte deg, er det viktig at du finner den riktige gifteringen som du er komfortabel med og ønsker å vise deg med i – forhåpentligvis – resten av ditt liv. Noen velger å diskutere sammen hvilken ring man ønsker seg. Da kan man gå til en gullsmed å si disse preferansene, og lage sin egen ring. Mange synes det er ekstra spesielt å vite at ingen andre har lik ring som deg. Andre velger å ha nokså like ringer. Dette kan fungere for noen som et symbol på tilhørighet, mens andre velger å ha helt ulike ringer. Noen kan igjen velge å ha helt sterile, tradisjonelle gifteringer. Igjen er det viktig å tenke på hva du er komfortabel med. Det er viktig å huske på at dette er din dag, din ring og ditt ekteskap.

Gå til butikken her.