Forlovelsesringer mer enn bare ringerForlovelsesringer er mer enn å gi noen en ring. Det er et løfte om en felles fremtid. Derfor bør en inngåelse av forlovelse alltid være noe ekstra, enten i form av ringen eller frieriet.

Å forlove seg – en viktig begivenhet

Forlovelse og giftemål har fått en oppsving her til lands, etter å ha vært litt «borte» en periode. Samboerskap har til nå vært sett på som nok for mange. Vinden har snudd og forlovelsesringer er blitt den nye trenden. Det er hyggelig når de tradisjonene kommer tilbake. Samtidig som man bekrefter kjærligheten på denne fine måten overfor seg selv, partneren og de rundt oss.

Forlovelsesringer kommer i mange varianter, og forlovelsesmåten varierer i like stor grad. Noen velger å holde selskap for å bekrefte forlovelsen, andre gjør det i det stille. Det er også forskjeller fra land til land på hvordan man gjør dette. I noen kulturer bruker begge ring og i andre er det kun kvinnen som bærer ring.

Uansett kultur, tradisjon eller hvem du er, en forlovelse er den samme og forlovelsesringen har stor symbolsk betydning og feirer kjærlighet.

Forlovelsesringer har en viktig symbolsk verdi

Det er mye symbolsk betydning i forlovelsesringer. Ringenes form er en av symbolene. Sirkelen er et gammelt symbol på at ting ikke har noen begynnelse eller ende. Den representerer fornyelse, evigheten, perfeksjon og fullstendighet. Samtidig er sirkelen er gammelt symbol for solen, månen og planetene samlet i ett, på samme måte som en forlovelse forener to mennesker.

Steiner og graveringer i forlovelsesringer har også sin betydning i mange kulturer. Bruker man for eksempel en ring med tre steiner er steinene symbol på de forskjellige stadiene i et forhold. Fortiden, nåtiden og tiden de kan se frem mot sammen. I tillegg har man muligheten til å velge steiner som har personlig symbolsk mening for den enkelte.

En annen form for symbolikk i forlovelsesringer finner man i graveringen. Mange føler at det gir en ekstra styrke til forholdet og det som kommer. Hva man graverer velges selv, og kan ha en personlig mening for forlovelsesparet. Her kan man velge forlovelsesringer med alt fra dato for dagen (som er vanlig) eller til inngraverte mønstre.

Forlovelsens opprinnelse

Historiene vil ha det til at det var de gamle egypterne som begynt tradisjonen med forlovelsesringer. Det kan være sant, men det er for tiden en mye diskutert teori. Derimot kan det bekreftes at Romerne brukte ringer til forlovelse. Det var kun kvinnene som bar ring, og de hadde to forskjellige ringer. En i gull til å bruke utendørs og en i jern som ble brukt hjemme og når man gjorde husarbeid.

Det blir hevdet at forlovelsesringer var en del av datidens medgift. Samtidig vet man med sikkerhet at ringen alltid har vært et symbol på at man «var tatt», og et viktig signal til andre menn som kunne være interessert. Etter hvert ble det mer og mer vanlig å ha kun gullringen og ikke to forskjellige ringer.

Ringen ble plassert på venstre hånd av en spesiell årsak. Romerne trodde at ringfingeren inneholdt «vena amoris», en spesiell vene med direkte kontakt til hjertet. Vi vet i dag at dette ikke stemmer, men skikken har holdt seg i mange land. Venstre hånd er faktisk nærmest hjertet så på en måte blir det riktig likevel å ha forlovelsesringer der.

De kulturelle forskjellene

En forlovelse kan foregå på forskjellige måter i forskjellige kulturer. Forlovelsesringer benyttes også forskjellig. Her i Norge og andre vestlige land er det vanlig at både mannen og kvinnen bærer ring. I andre land, som for eksempel USA, er det vanlig at kun kvinnen bærer ring.

Tradisjonen med hvilken hånd man har ringen på variere altså. Noen land har holdt på at ringen skal være på venstre hånd. I Norge derimot har vi forlovelsesringer på høyre hånd. Årsaken til det finner vi i bibelen. Bibelen nevner bruk av ringer i flere historier, og ringene er på høyre hånd. Jesus er Guds høyre hånd og fra Jesus kommer makt til menneskene. Dermed ble det i et kristnet Norge et naturlig valg å forene Guds ord med vårt løfte om forlovelse.

Nå finnes det ingen lov som forteller deg hvilken hånd du skal ha forlovelsesringer på, selv i Norge kan du velge å ha den på venstre hånd om du ønsker. Det viktigste er symbolikken i selve forlovelsesringen og ikke hvilken hånd man foretrekker.

Valg av forlovelsesringer

Det er ingen regler for hvordan en forlovelsesringer kan se ut, eller hvilke materialer man vil ha den i. Alle kan fritt velge den ringen en ønsker. Tradisjonelt har gult gull vært favoritten, men de siste årene har mange valg andre materialer.

Valg av materialer, graveringer og steiner skal være et personlig valg. Når det er sagt er det enkelte ting det er smart å tenke over i forbindelse med dette. Først og fremst velg en «look» som passer begge parter. Ringene er på hele tiden og da er det viktig at man bærer den med stolthet og liker hvordan den sitter på hånden.

Materialet i forlovelsesringer skal også være tilpasset livsstilen din. Velger man for eksempel gult gull og har en tung fysisk jobb skal man være oppmerksom på at gull er et mykt materiale. Derfor kan det være smart å velge 14 karat gull, da dette gullet er hardere og tåler mer. Hvitt gull er også et bra valg om man vil ha et mer utradisjonelt utseende på ringen. Ønsker man forlovelsesringer med graveringer eller steiner, er det mange muligheter. Et godt tips er at man gjør disse dekorasjonene personlige.

Forlovelsesringer med diamanter

Diamanter sies å være kvinnens beste venn så hvorfor ikke velge forlovelsesringer med diamanter? Diamanter vil tilføre ringen enda en symbolsk mening, som mange setter pris på.

Helt siden antikkens grekerne har diamanten vært sett på som et symbol på evig kjærlighet. Til og med det opprinnelige ordet for diamant er gresk «adamas» og betyr uovervinnelig. En bedre symbolikk for en forlovelse er vanskelig å finne. Samtidig har man muligheten til å velge antall diamanter og størrelse utfra hva man liker. Det er vel ikke å komme fra at kvinner setter pris på slike gester.

Tradisjonelt er det mannen som skal plukke ut forlovelsesringer, og det skal være en overraskelse for kvinnen. I Norge har ikke dette vært helt vanlig, men som mange andre eldre trender har denne tradisjonen også fått et oppsving. Derfor finner man i dag mange ringer hvor det er ment at kun kvinnen skal bære ring (som man tradisjonelt gjør i USA). Disse ringene er ofte i hvitt gull og besatt med diamanter. Ofte er det en karats diamanter, men her kan man velge annet om man vil.

La frieriet bli minneverdig

Forlovelsesringer er en del av et frieri og med et påfølgende løfte om giftemål. Dette er en viktig markering i livet, så gjør den minneverdig. Det er tradisjon at det er mannen som frir, selv om enkelte kvinner også gjør det i dagens samfunn.

Hvordan kan et frieri gjøres minneverdig? På så utrolig mange måter, og vi har vel alle sett noen varianter enten på nett eller film. Det viktigste er likevel at man frir på en måte man er behagelig med. Enklest er det å gjemme forlovelsesringer i mat til din kjære, eller servere et glass vin med ringen i glasset. Du kan også velge å fylle trappen hennes/hans med roser og romantiske lys en kveld for så å ringe på døren å fri. En garantert suksess spesielt for kvinnen i ditt liv.

Eller hva med å gjøre det virkelig oppsiktsvekkende? Har du god råd er å leie et fly med reklamebanner med frieriet på 100% oppsiktsvekkende. Eller hva med å invitere til et selskap, som etterpå viser seg å være et forlovelsesselskap. Frieri kan også gjøres morsomme, men her er det viktig å trå litt varsomt. Kvinner og menn har mang gange delt syn på hva et morsomt frieri vil være. Uansett hva du velger; gjør det med stil selv om du velger den tradisjonelle «ned på kne» metoden.

Forlovelsesringer, trender og fremtiden

Forlovelsesringer følger også trendene og lages utfra impulser i samfunnet. Det er en av årsakene til at man blant annet kan velge i så mange varianter av ringer. Vi har ovenfor nevnt noen ting som man bør ta hensyn til i valg av ring. Vårt tips i tillegg er å velge en ring som viser dagens samfunn. Ringene bæres hele tiden, og derfor bør de også passe den stilen hver enkelt velger innenfor klær og annet. Men – mange kvinner velger å bruke forlovelsesringen sammen med gifteringen. Pass derfor på at forlovelsesringer har en tidløs eleganse samtidig som den er moderne.

Forlovelsestiden er ventetiden frem til giftemålet. La den bli minneverdig på flere måter enn ringene. Når dere planlegger bryllupet ta gjerne inn elementer som er viktige fra forlovelsestiden. Det kan være de gode historiene eller andre ting som er viktig for dere å formidle. Bruk tid sammen, planlegg fremtiden og benytt enhver anledning til å samle gode minner for resten av livet. Minner er som symbolikken i forlovelsesringer. Evigvarende!