De fleste vet at gull i lang tid har vært målestokken for store verdier. Helt siden gull ble funnet har det vært et edelt metall de fleste har ønsket seg. I dag er det enklere enn noen gang å kjøpe seg smykker og klokker av gull, og mange ser på sine private gullsmykker som sparing eller investering.

Men er det egentlig så lurt å spare i gull? Eller bør man heller bytte inn gullet mot penger og spare pengene på andre måter? La oss ta en nærmere titt på nettopp det.

Gull er flott å se på og man skinner litt ekstra når man smykker seg med gull. Men mange lar alle sine gullsmykker bli liggende i skuffen uten å egentlig bruke disse noe særlig. Så hva er da vitsen med å ha alt dette gullet liggende? Er det ikke bedre å heller bytte det inn mot penger man faktisk kan bruke?

I de fleste gullsmeder kan man bytte inn gull mot penger. Samtidig er det også kommet flere aktører på markedet som har spesialisert seg på å forhandle med gull og som derfor gjerne kjøper dine gamle gullsmykker.

Pengene kan man for eksempel bruke til å kjøpe noe man har mer bruk for. Eller gjøre noe man virkelig får glede av, for eksempel dra på ferie med familien. Spill på casino kan også være en morsom måte å bruke pengene på.

Det er fantasien som setter en stopper for hva kan bruke disse ekstra pengene til. Men er det egentlig mye å hente på å selge alt sitt edle metall for penger?

Undersøkelser viser at man aldri får den faktiske verdien av gullet når man bytter det inn. Det kan hende du får rundt 70%, fordi forhandleren tar det som kalles avanse. Hvor mye forhandleren tar i avanse vil variere. Men det du må vite er at du aldri vil motta den faktiske verdien av gullet du bytter inn. Derfor er det viktig at du undersøker markedet, og ikke går til den første og beste forhandleren du finner.

Hent inn tilbud fra flere forhandlere før du tar et endelig valg. Fordi man kan få ulike priser hos de enkelte forhandlerne kan man på en måte si at det vil være et sjansespill å forhandle med gull.

På den andre siden er du alltid garantert å få noe for dine investeringer. Gull er ikke det som gir best avkastning årlig, men det vil alltid være en verdi i gull. Det gjelder bare å kjenne markedet og være obs på hvilke aktører som operer med de dårligste prisene.

Samtidig bør du også tenke på hva slags type gull du kjøper. Gull er alltid blandet sammen med annet metall for å gjøre det mer slitesterkt. Den reneste formen er derfor 99,9%, som kalles 24 karat gull. Vær sikker på at du kjøper så rent gull som mulig, for å få mest igjen for det senere.