Da har det som veldig mange ikke tenkte var mulig skjedd, bitcoin som de siste årene har vært i det man kaller et «bear market» snudd og nå er endelig bitcoin opp over 30000 dollar. Grunnen til at vi i Gullglimt fra tid til annen dekker bitcoin er nettopp det at bitcoin blir sammenlignet med gull. Enkelte kaller Bitcoin for «digitalt gull» og selv om vi nødvendigvis ikke er enig i det så mener vi at bitcoin er interessant å følge med på.

Bitcoin er en relativ ny verdiklasse som ble laget av en person med kallenavnet Satoshi i 2011. Det er ingen som vet hvem dette er og det er veldig lite informasjon om dette. Bitcoin er egentlig ingenting annet enn tall som er satt i system for å lage transaksjoner, dette kaller for en blokkkjede. Hvis du ønsker å lese mer om Bitcoin så kan du lese en guide som CNN har skrevet her.

Hvorfor har Bitcoin steget så mye i verdi over de siste 2 årene?

For det første så er det kun 2-3 år siden Bitcoin gikk over 20000 dollar og deretter så har verdien på bitcoin falt helt til den begynte å gå opp i pris. Prisveksten har vært drevet av flere faktorer som går på nettopp det at bitcoin har blitt anerkjent. Stadig flere større aktører har vurdert og noen har investert i bitcoin. Grunnen til dette er at pengetrykkingen har gått virkelig hardt for seg i 2020. Samtidig så har rentene virksomheter og privatpersoner får i banken gått omtrent i minus, det betyr at man er blitt nødt til å se etter andre alternativer for å få avkastning på pengene sine.

Det er ingen som vet helt hva som har drevet prisoppgangen i bitcoin og det kommer gjerne ikke til overflaten før senere. Det er fortsatt en veldig liten verdiklasse hvis vi sammenligner med gull og andre markeder. Det betyr at det skal ikke veldig mye til før prisen begynner å stige. På den andre siden så skal det ikke veldig mye til for at prisen går ned.

Er det trygt å kjøpe bitcoin nå?

Du kan absolutt kjøpe bitcoin trygt nå men om du kan være trygg på at prisen holder seg, det kan ingen garantere. Bitcoin er super volatilt og når den faller så går det veldig fort. Derfor er det lurt å ikke bruke mer penger enn du har råd til å tape og ikke minst ha en veldig lang horisont på pengene du investerer.

Et godt eksempel på at det lønner seg å ha en lang horisont når det kommer til bitcoin er at hvis man hadde kjøpt bitcon på bunnen så hadde man hatt en 10x nå ca 2 år etter. Hvis man kjøpte på høyeste nivå så har man hvis man har holdt igjennom sett en gevinst på rundt 30 %. Det har derfor ikke vært en dårlig investering for de aller fleste, med mindre de har solgt underveis.

Vi i Gullglimt følger bitcoin over de neste ukene!