I idrettens verden symboliserer gullmedaljen at man har beseiret alle konkurrentene sine, og tatt hjem førsteplassen. Andreplassen får til sammenligning en simpel sølvmedalje.

Det er likevel ikke alle idretter hvor gullmedaljene faktisk er laget av gull, og det hører også til sjeldenhetene at troféene er laget av gull. De er som regel bare belagt med gullfarge for å se ekte ut. Det finnes likevel en del idretter hvor prestisjen er så stor at selve trofeene er laget av ekte, kostbart gull. I første omgang er dette mest vanlig i de store amerikanske idrettene som baseball, basketball og amerikansk fotball, men ikke bare der! Dette er idretter som fansen er veldig glade i, og i dagens globale verden kan du se det meste av kamper selv om du bor i Norge. Du kan også gjøre som amerikanerne pleier; satse litt penger på favorittlaget hos markedets beste oddssider og gjøre kampen enda mer spennende. Men tilbake til trofeene som kan vinnes i disse rike idrettene!

Major League Baseball (MLB)

Baseball er en idrett man knapt kan reglene i her i Norge, men i USA har dette vært en av de største sportene fra gammelt av. Profesjonelle baseballspillere har eksistert i over 150 år, fra rundt 1870-tallet. Kampene ble kringkastet på radio ut til hele nasjonen, og store spillere som Babe Ruth ble dyrket som helter. Fra 1922 begynte MLB å dele ut World Series-ringer til laget som vant serien. Dette er en individuell ring som deles ut til spillerne på vinnerlaget, på samme måte som medaljer deles ut i andre idretter. Dette er gullringer som gjerne er ispedd en vanvittig mengde diamanter, og det er ikke småpenger det er snakk om. I tillegg til verdien som følger med gullet og diamantene, har ringene også en høy samlerverdi fordi de er et symbol på en hardt tilkjempet seier i en populær idrett.

New York Giants fikk den første ringen i 1922, som da inneholdt en liten diamant, mens moderne ringer kan ha hundrevis av små diamanter. De deles ut både til spillere og støtteapparat på vinnerlaget, og kan bæres i det daglige som et tegn på prestasjonen personen har bidratt til. Det er lagene selv som designer og bestiller ringene, så de ser ikke nødvendigvis like ut, eller har samme verdi, som ringene fra foregående år. Hvem som har eid ringen spiller også inn på verdien – ringen til en stjerne er verdt mer enn samme ring gitt til noen i støtteapparatet. Mesterskapsringen til Casey Stengel, et Hall of Fame-medlem kjent for å ta New York Yankees til gull i 1951, ble solgt for $180 000 i 2007. En annen stjerne, Lenny Dykstra, gikk konkurs i 2009 og hans mesterskapsring fra 1986 ble tvangssolgt på auksjon for over $56 000. Det er altså snakk om dyre ringer!

NBA

Kinakopi av en ekte ring, hvem ser forskjell?

Basketball har kanskje blitt inspirert av baseball – i alle fall har det siden 1947 blitt delt ut mesterskapsringer til vinnerlaget. I en vanvittig seremoni får spillerne utdelt ringene i forkant av første hjemmekamp i sesongen etter seieren. Ringene i basketball er enten laget av gull (mest vanlig) eller sølv, og er gravert med lagets navn og logo, årstallet for seieren, og navnet på spilleren som ringen gis til.

Mesterskapsringene er både et statussymbol og et trofé, som spillerne kan ta på seg ved store anledninger for å vise fram sine prestasjoner.

NFL og Super Bowl

Super Bowl er utvilsomt det største idrettsarrangementet i verden, og å vinne Super Bowl står høyt i kurs hos alle som spiller amerikansk fotball. I 2020 så over 100 millioner mennesker kampen direkte, enten på TV eller på nettet.

Super Bowl-ringene er kjent for å være overdådige, og er som regel laget enten av gull eller rosegull, dekorert med diamanter. De inneholder vanligvis navnet på laget, logoen, frasen «World Champions» og Super Bowl-tallet i romertall (som «Super Bowl LIV» i 2020 siden dette var den 54. Super Bowl).

Den første ringen som ble utdelt i Super Bowl ble gitt til Green Bay Packers i 1967 – og inneholdt en diamant. Den siste ringen som har blitt produsert, i 2019 for New England Patriots, inneholdt 422 diamanter, 20 blå safirer og var laget av hvitt gull. Disse ringene koster penger for å si det sånn.

Det er ikke så ofte slike ringer legges ut for salg, men en ring fra Steelers seier i 1970 ble solgt for over $69 000 på eBay i 2008.

Kentucky Derby Trophy

Det mest vanvittige troféet deles derimot ut i Kentucky Derby. Dette er et stort hesteløp som arrangeres i Kentucky hvert år, med $3 000 000 i premiepotten. Støtteapparatet rundt hesten som vinner får tildelt det vanvittige troféet. Eieren får et stort gulltrofé, mens treneren, jockeyen og oppdretteren bak hesten får en sølvkopi i halv størrelse.

På toppen av troféet troner en hest og jockey laget av 18 karats gull, og håndtakene er naturligvis formet som hestesko. Det er 55 centimeter høyt og veier 1,5 kilo, altså et ganske svært trofé. Mesteparten består av 14-karats gull, mens noe er laget av 14 karats grønt gull. Det tar omtrent 2000 timer å lage trofeet for hånd, og per 2008 var innkjøpsprisen for gullet på $90 000. Legger man til at gullprisen nesten har doblet seg siden den gang, nærmer gullverdien seg $180 000 i 2020. I tillegg kommer samlerverdien på toppen.

Vinneren av Kentucky Derby fikk sporadisk tildelt troféer mellom 1875 og 1925, men i anledning 50-årsdagen ble det laget et standardisert trofé som deretter ble delt ut til alle vinnerne. Det er dermed en lang tradisjon som nærmer seg 100-årsdagen i 2025!